Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
5°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

OBČINA PREDDVOR IMA 12 PRVIH POSREDOVALCEV

Naša občina razpolaga z dvanajstimi prvimi posredovalci, katerih naloga je, da oskrbijo nenadno obolelo osebo do prihoda nujne medicinske pomoči
V lanskem letu so Občina Preddvor in občinske organizacije strank v občinski upravi financirale nakup AED – avtomatskega zunanjega defibratorja, ki ga lahko uporabimo v primeru nenadnega srčnega zastoja, sedaj pa je naša občina bogatejša še za 12 »prvih posredovalcev«. Namen prvih posredovalcev je, da oskrbijo obolelo osebo, pri kateri je prišlo do zastoja srca, kapi ali ima nenadne bolečine v prsih, vse do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči. Naša občina je od prvih reševalcev oddaljena približno 15 minut, zato je hitra pomoč še bolj potrebna. V primeru srčnega zastoja šteje vsaka sekunda, kar pomeni, da moramo nenadno oboleli osebi, ki ji srce preneha utripati pomagati čim prej. Tako so največja pomoč osebe, ki so prisotne ob dogodku oziroma so prve na kraju.

 

Gasilci, člani Prostovoljnega gasilskega društva Preddvor, so se v preteklem tednu udeležili tečaja za prve posredovalce, ki je bil organiziran pod vodstvom NMP Kranj. Teoretični in praktični del sta potekala pod budnim očesom zdravnikov in ostalih reševalcev, ki pomagajo v primeru nenadnega obolenja na terenu. Tečajniki so se spoznavali s prvo pomočjo, načini prepoznavanja morebitne kapi, šoka in drugih stanj v primeru nenadnega obolenja. Obnavljali in poglabljali so znanje oživljanja in pa seveda uporabe AED. Po končanem teoretičnem in praktičnem delu pa je sledil še izpit.

 

Prvi posredovalci bodo tako aktivirani v primeru nenadnega obolenja osebe, pri kateri sumijo na srčno ali možgansko kap oziroma v primeru srčnega zastoja. Njihova naloga je, da po najboljših močeh poskrbijo za poškodovanca vse dokler na kraj dogodka ne prispejo profesionalni reševalci. Naši gasilci tako ne bodo posredovali samo v primeru požara ampak tudi v primeru nenadnega obolenja osebe.

Oglejte si tudi