Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

50 let turizma v Bašlju

18. avgusta bomo na 34. Kmečkem prazniku pod Storžičem obeležili 50 letnico delovanja Turističnega društva Bašelj.
Sprva, torej od leta 1969 je društvo delovalo pod imenom TD Bela, povezovalo je Bele, Bašelj in Trstenik, v 80-ih letih preteklega stoletja pa so pobudo v društvu kot edini aktivni člani prevzeli Bašljani. Še vedno skupno društvo je vodil Franci Gašperlin, za  njim pa celih 12 let Srečo Roblek (Šišenkov). Sestanki so se odvijali kar v Mešanovem hlevu. Sreča je pri vodenju društva nasledil Marijan Roblek (Mešanov) z enim mandatom, sledila sta mu Jože Roblek in Rado Roblek, od leta 2016 pa društvo vodi Jana Smolej.
Turistično društvo Bašelj je neuradno nastalo s prvo veselico.
Člani so že dolga leta nasprotovali imenu društva, v katerem so delovali samo Bašljani. Zato so na občnem zboru 1. aprila 2000 sprejeli ime Turistično društvo Bašelj in ustrezno popravili Statut in žig. 

Potem ko je ustanovitvi društva pred 50 leti botrovala predvsem nuja po organiziranem turističnem delovanju in pridobivanju posameznikov za oddajanje turističnih sob zaradi večjega števila tujih turistov ter s tem povezano sodelovanje s pristojnimi službami, so kasneje spodbujali gradnjo turističnih objektov, urejali kraj, klopce po vaseh ter spodbujali domačine k saditvi rož, prirejali so strokovne ekskurzije. V mandatu Sreča Robleka je bila zgrajena brunarica, kjer so se potem odvijali sestanki. Les zanjo so podarili kmetje, pa tudi delo je bilo prostovoljno. Kasneje se je zgradilo še nogometno igrišče, za katerega je najbolj zaslužen Ivan Markič, pozneje še igrala, lani pa nova kmečka kuhinja ob igrišču. Nekdaj so prirejali smučarske in skakalne tekme, zamenjale pa so jih nogometne. Čeprav je društvo poznano predvsem po veselici Kmečki praznik pod Storžičem, smo člani aktivni na vseh področjih in znamo stopiti skupaj, kadar je treba poprijeti za delo. To se vidi tudi pri množični udeležbi na prostovoljnih akcijah, na očiščevalni akciji in pri urejanju Gamsove poti na primer. V zadnjih letih prizadevno delamo na tem, da čim bolj ohranjamo naše stare običaje in vrednote, poleg veselice pa prirejamo še celo vrsto drugih dogodkov: izdelava adventnih venčkov, pohod z baklami k polnočnici, obisk Božička, prireditev za materinski dan, na velikonočni ponedeljek imamo velikonočnega zajčka in pogostitev »mladine« nad osemdeset let, prirejamo različne delavnice in druženja... V okviru društva delujejo pevski zbor Storžič, igralska skupina in inštrumentalni ansambel. 
Vse o Turističnem društvu Bašelj, ki je ob 50 letnici delovanja ob letošnjem občinskem prazniku prejelo Grb Občine Preddvor, si boste lahko prebrali v brošuri
, ki jo bo možno dobiti na veselici.
Pridite v Bašelj 17. avgusta ob 19.00, ko bomo razglasili najbolj pridne pohodnike na Lovrenca, sledila bo manjša slovesnost ob 20. obletnici postavitve križa v na Storžiču, nato pa bo žur z ansamblom Zvita feltna. 
18. avgusta od 12. ure dalje pa ste vabljeni na Kmečki praznik pod Storžičem. Čaka vas pestro dogajanje, kegljanje, srečelov, zabava z ansamblom  Veseli Begunjčani in še kaj, pa seveda stare kmečke dobrote, letos bodo v ponudbi tudi ribe. Da ne bo bojazni pred dežjem, bosta prireditvi pod velikim šotorom na nogometnem igrišču. 
Jana Smolej

Oglejte si tudi