Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

51 POHODOV NA LOVRENCA

Turistično društvo Bašelj letos praznuje 51 let obstoja. Odločili smo se, da do veselice naredimo akcijo "51 pohodov na Lovrenca" - lani jih je bilo 50, letos eden  več in tako bomo nadaljevali vsako leto.  

Za sodelovanje ni potrebno biti član Turističnega društva ali Bašljan, vabljeni ste vsi ki želite sprostitev, dober zrak in naravo. Posebna knjiga za vpisovanje vas čaka pri vhodu v Dom na Lovrencu. Šteje se en vzpon na dan, tudi med tednom, še posebej pa ob vikendih, ko je dom, ki slovi po čudovitih bobih, odprt.
Veselica bo 22. in 23. avgusta, zato je časa za 51 vzponov še več kot dovolj.

Hvala Domu na Lovrencu za takšno lepo sodelovanje.

 

Spodaj prilagamo še planinski bonton, čeprav nimamo izkušenj z grdim obnašanjem, ampak vseeno osvežitev ni odveč.

PLANINSKI BONTON

Kljub temu, da pravijo, da je vse, kar se zgodi nad 1000 m dovoljeno, temu ni čisto tako. V naravi se pohodniki držimo bontona, kot ga živimo vsak dan, vseeno pa velja nekaj zakonitosti, ki veljajo le v hribih ne glede na nadmorsko višino.


1. Izraz tovarištva je prisrčen planinski pozdrav ob srečanju. Mlajši planinci pozdravljajo starejše. V strnjeni skupini pozdravita prvi in zadnji, sicer bi bili vsi ob sapo od silnega pozdravljanja. Sila nevljudno je, če na pozdrav ne odzdravimo.

2. Ne motite drugih planincev in živali. Naj vlada dobra volja. Z njo ustvarimo vzdušje pristne planinske domačnosti in topline.

3. Lepota naših planin je svojevrsten in krhek zaklad. Dolžnost vsakega planinca je, da s pohoda nese lepe spomine in svoje smeti.

4. Nikar ne trgajte rastlin! Cvetlice so lepše v svojem naravnem okolju.

5. Ob srečanju planincev na ozki stezi imajo prednost vedno tisti, ki sestopajo. Planinci, ki se vzpenjajo se umikajo hitrim planincem, ki gredo s ture.

6. Pohodniki bodite na poti preudarni in tovariški. Nesebično nudite pomoč tistim, ki jo potrebujejo.

7. Uživanje alkoholnih pijač mora biti zmerno, še bolje pa je, da se uživanja alkohola v hribih povsem vzdržite.
 


Nekaj podatkov o akciji imate na Facebooku, kjer imamo tudi skupino ustvarjeno za ta namen.

Oglejte si tudi