Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Predavanje Demenca in preventiva v Občinski knjižnici Prebold

V torek, 14. maja 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo strokovno predavanje z naslovom »Demenca in preventiva: koraki, ki jih lahko opravimo za zmanjšanje tveganja«. Predavala je diplomirana medicinska sestra Brigita Jeretina s Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline, na dogodku pa so bili navzoči tudi soorganizatorji: Martina Lesjak Povše in Alenka Pečar s Patronaže Prebold ter Rok Repas, vodja žalske organizacijske enote Centra za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline.

Namen centra je širiti ustrezne informacije, znanja in veščine za zdrav način življenja ter krepitev duševnega zdravja. Center za krepitev zdravja se je na začetku leta 2018 vključil v evropski projekt z naslovom »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«. Najpomembnejši cilj projekta je zasnovati praktično uporabne dejavnosti, ki bodo služile krepitvi zdravja in zmanjšanju neenakosti v zdravju ljudi.

Demenca ni bolezen, ki bi se pojavila sama po sebi, ampak z njo označujemo najrazličnejša bolezenska stanja, pri katerih so prizadete možganske celice in ki postopoma vodijo k vse večjemu pešanju višjih možganskih funkcij. Najpogostejši bolezni, ki vodita k pojavu demence, sta Alzheimerjeva bolezen in obolenje možganskega žilja. Demenca onemogoča samostojno življenje in ovira posameznikovo vključevanje v vsakodnevne aktivnosti. Zdravila, ki bi ozdravila demenco, strokovnjaki še niso odkrili, zato se pri soočanju z njo usmerjajo predvsem v preučevanje različnih metod, ki bi lahko pozitivno vplivale na preprečevanje ali vsaj upočasnjevanje napredovanja bolezni. Čeprav visoka starost predstavlja pomemben dejavnik tveganja pri nastanku demence, je zdravje naših možganov močno povezano z zdravim življenjskim slogom, preko katerega ohranjamo naše telo vitalno in funkcionalno. Bolezni srca in žilja, kot so zvišan krvni tlak, zvišana raven holesterola v krvi, možganska kap ter tudi sladkorna bolezen tipa dve, dokazano vplivajo na povečanje tveganja za pojav demence. Redna, motivirajoča in starosti prilagojena telesna aktivnost ter zdrava in uravnotežena prehrana predstavljata enega izmed najboljših načinov za varovanje možganov. Za ohranjanje in krepitev možganskih funkcij pa bomo poskrbeli tudi s kakovostnim spancem, različnimi umskimi dejavnostmi ter skrbjo za duševno dobro počutje. »Vsi mi smo torej najodgovornejši za svoje zdravje in sami lahko prek sprejemanja zdravih odločitev zelo veliko pripomoremo h kakovostnemu in nepozabnih trenutkov polnemu življenju,« je povedala predavateljica.

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan LIpičnik

Oglejte si tudi