Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

SPOMINSKI POHOD PLANINSKEGA DRUŠTVA PREBOLD OD PREBOLDA DO TRIGLAVA

V sklopu počastitve 50. obletnice PD Prebold se je že v začetku leta članom društva porodila ideja, da vodniški odsek društva organizira spominski pohod na Triglav, a ne iz katerega izmed znanih izhodišč pod triglavskim vznožjem, temveč od doma – iz Prebolda. Traso, ki se je izognila asfaltnim cestam in je kljub več prehojenim kilometrom potekala po hribih in podeželju, je začrtal Miran Žohar, načelnik vodniškega odseka društva in vodja pohoda.

Šest članov društva – Kristjan Pesjak, Jani Pilko, Andrej Polak, Bojan Rogl, Tone Žohar in Miran Žohar –  je proti najvišjemu slovenskemu vrhu krenilo v soboto, 3. septembra 2022, zgodaj zjutraj izpred pisarne PD Prebold. Pot jih je po lokalnih cestah vodila do Vranskega, kjer so se priključili na štajersko Jakobovo pot, ki do Kamnika poteka po gozdovih in pašnikih pod vznožjem Menine planine. Iz Kamnika so mimo manjših zaselkov in vasi nadaljevali do Naklega, kjer so se priključili na gorenjsko Jakobovo pot iz Ljubljane do Sv. Višarij. Pot jih je vodila tudi mimo bazilike Marije Pomagaj na Brezjah ter naprej preko Radovljice do gorenjskega bisera Bleda. Od tu so se po planinski poti povzpeli do Pokljuke, kjer naj bi se šesterici pri osvojitvi očaka Triglava pridružilo še več članov društva. A vmes je posegla narava z večdnevnim poslabšanjem vremena, močnim dežjem in nalivi, tako da je bil vzpon na Triglav odpovedan.

Ker so vremenske razmere naslednji dan zgodaj zjutraj še dopuščale krajši vzpon, se je del ekipe odločil, da v soju naglavnih svetilk osvoji najbližji dvatisočak Viševnik, kar jim je pred spremembo vremena tudi uspelo.

Šesterica pohodnikov je za pot porabila pet dni; skupno so prehodili 142 kilometrov, od tega 5220 višinskih metrov. Poleg manjših žuljev, ki so bili sproti sanirani, so si dodobra ogledali lepote slovenskih hribov in podeželja, ter doživeli zanimive in nepozabne dni. Kljub neosvojenem cilju so obljubili, da Triglav še pride na vrsto, čeprav se je vseh šest nanj že večkrat povzpelo.

Oglejte si tudi