Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Slovenske panorame skozi fotografski objektiv Francija Horvata

V torek, 22. januarja 2019, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo zanimivo predavanje z naslovom Slovenske panorame v štirih letnih časih. Izvedel ga je fotograf, alpinist, svetovni popotnik in publicist Franci Horvat, ki živi in ustvarja v Celju. Kot inženir organizacije dela je bil dolgo zaposlen v Sipu Šempeter. Želja po večji samostojnosti in profesionalnem ukvarjanju s fotografijo ga je leta 1999 zvabila na samostojno pot, na kateri se je do upokojitve konec leta 2016 udejstvoval kot samostojni kulturni delavec na področju fotografije.

Največji delež v njegovem ustvarjalnem opusu predstavljajo motivi iz narave. Preizkuša se tudi v drugih zvrsteh fotografije, kot sta portretna in makrofotografija. Leta 2004 je pridobil naziv fotograf prvega razreda Fotografske zveze Slovenije, leta 2009 pa še mednarodni fotografski naziv mojster fotografije Mednarodne zveze za fotografsko umetnost. Za svoje ustvarjanje na področju fotografije je prejel več priznanj in nagrad. Kot svetovni popotnik je obredel že precejšen del sveta in svoje izkušnje pogosto deli na potopisnih predavanjih, kot je bilo tudi v preboldski knjižnici.

V sliki in besedi so obiskovalci spoznali in prepoznali znane slovenske razglednike, kot so Kum in Mrzlica v Zasavju, Ojstrica nad Logarsko dolino, Slivnica nad Cerkniškim jezerom, Triglav in še in še. Ogledali pa so si tudi nižje ležeče vzpetine, od koder so lepi pogledi na vinograde, polja in travnike.

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Darko Naraglav

Oglejte si tudi