Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Pogovorni večer v preboldski knjižnici: Ivan Dolinar z desetim izdanim knjižnim delom in ob devetdesetem jubileju

V torek, 16. maja 2017, je v Občinski knjižnici Prebold potekala predstavitev knjige Zgodovina Dolenje vasi v Spodnji Savinjski dolini, ki jo je napisal prim. Ivan Dolinar, dr. med., častni občan Občine Prebold. Pogovor z njim je vodila mag. Lea Felicijan, v kulturnem programu pa je zazvenelo ubrano petje Reških slavčkov. Prireditve sta se udeležila tudi župan Občine Prebold Vinko Debelak in podžupan Franc Škrabe.

 

Po 45 letih dela kot zdravnik se je pisec posvetil raziskovanju lokalne zgodovine šentpavelske in griške župnije, zapisal je tudi zgodovino vranske podružnične cerkve sv. Martina pri Podvrhu in zgodovino kasaške skupnosti. Svoje zapise poimenuje kot poklon prednikom. Do preteklosti goji in v nas vzgaja veliko spoštovanje. Verjame v vrednost zapisanega. V sebi pa sledi načelu, da delaj, dokler zmoreš, in zna ceniti, da to zmore. Z zapisom zgodovine Dolenje vasi je zaključen zapis vseh zaselkov preboldske občine. Ivan Dolinar v sebi izraža hvaležnost, da mu je to uspelo, da se od upokojitve leta 1993 intenzivno ukvarja s tem delom. S svojo vztrajnostjo je pomembno prispeval k pogledu na lokalno preteklost. V knjigi, ki jo je založila in izdala Občina Prebold, izraža ljubezen do svoje zemlje, svojih ljudi. Delo zajema zemljepisni in geološki opis Dolenje vasi, oblike njenega krajevnega imena, dogajanja na tem območju skozi čas, predstavljene so krajevne gospodarske panoge in dejavnosti, avtor postreže s številnimi statističnimi podatki in ponuja vpogled v družinska drevesa posameznih domačij.

 

Ob koncu večera je zbrane nagovoril župan Občine Prebold Vinko Debelak in jubilantu čestital z besedami: »Izjemno in dragoceno je tisto, kar je zapisano v vaših knjigah. Marsičesa ne vemo, kaj šele naši zanamci. Iskrena hvala vam, ker preprečujete, da bi šel kakšen trenutek naše krajevne zgodovine v pozabo. Ni pa veliko le vaše zgodovinopisno delo, tudi v času svojega zdravniškega dela ste imeli vseskozi posluh za prebivalce teh krajev. Veselimo se vsakega vašega dosežka, vsakega vašega jubileja, vaše družine, ki vam vseskozi stoji ob strani.« 

Foto: Ivan Lipičnik, Darko Naraglav
Tekst: Lea Felicijan


Oglejte si tudi