Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

3. december - Mednarodni dan invalidov

3. december so za mednarodni dan invalidov z resolucijo razglasili Združeni narodi leta 1992, z namenom družbenega spodbujanja razumevanja invalidnosti, zavzemanja za dostojanstvo, blaginjo in pravice invalidov ter zavedanja o koristnosti vključevanja invalidov v politično, družbeno, gospodarsko in kulturno življenje.

Letošnji Mednarodni dan invalidov poteka v znamenju poglavitne teme “vodenja in sodelovanja invalidov v vključujočem, dostopnem in trajnostnem svetu po COVID-19.“ Združeni narodi pozivajo države podpisnice Konvencije o pravicah invalidov, da navkljub Covidu-19, ali prav zato, invalidom namenijo še več pozornosti pri njihovi uveljavitvi v družbi in njihovem opolnomočenju, da bodo lahko kot polnopravni in tudi vodilni člani skupnosti sodelovali  pri gospodarsko ekonomskem razvoju družbe. Skrb za invalide mora biti eden glavnih temeljev socialne in ljudem prijazne države ter s tem bolj humane družbe.

Trenutno svetovno prebivalstvo presega 7 milijard ljudi, od katerih jih več kot 1 milijarda živi z eno izmed oblik invalidnosti. V svetovnem merilu torej invalidi predstavljamo kar 15 % populacije.

V Sloveniji se invalidi združujejo v preko 30 invalidskih organizacijah, povezanih v Nacionalnem svetu.

V Spodnje Savinjski dolini deluje Medobčinsko društvo invalidov Žalec, kamor je vključenih 1120 invalidov in že vrsto let okrog 500 podpornih članov. V društvih invalidov skrbno ugotavljajo socialno in zdravstveno stanje invalidov in pomagajo pri zadovoljevanju njihovih posebnih potreb. Borijo se za uveljavljanje vseh človekovih pravic in zagotavljanje enakih možnosti za vse. So tudi proti vsakršni diskriminaciji in zapostavljanju ali celo nasilju, kar se žal dogaja v današnji družbi.

Občina Prebold si v okviru projekta Zveze delovnih invalidov Slovenije "Občina po meri invalidov" posebej prizadeva za odpravljanje ovir pri dostopnosti, se načrtno odziva na posebne potrebe invalidov in za njihovo socialno vključevanje, sožitje in večjo kvaliteto življenja vseh občanov. 

Oglejte si tudi