Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Zdravje v Občini Polzela

Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z drugimi institucijami že četrto leto pripravlja analizo zdravja v občinah. Prikaz zdravja v občini za leto 2019 je namenjen pregledu ključnih kazalnikov zdravja v občini v primerjavi s slovenskim in regionalnim povprečjem.

 

Zdravstveno stanje in umrljivost v Občini Polzela

−        Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je trajala povprečno 15,4 koledarskih dni na leto, v Sloveniji pa 15,3 dni.

−        Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je bil blizu slovenskemu povprečju, za sladkorno bolezen prav tako.

−        Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila 3,1 na 1000 prebivalcev, starih 35 do 74 let, v Sloveniji pa 2,1.

−        Pri starejših prebivalcih občine je bila stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 2,4 na 1000, v Sloveniji pa 6,4.

−        Delež uporabnikov pomoči na domu je bil blizu slovenskemu povprečju.

−        Stopnja umrljivosti zaradi samomora je bila 18 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji pa 20.

 

Dejavniki tveganja za zdravje in preventiva

−        Telesni fitnes otrok je bil blizu slovenskemu povprečju.

−        Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je bila 1,4 na 1000 prebivalcev, v Sloveniji pa 1,5.

−        Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je bil blizu slovenskemu povprečju.

−        Odzivnost v Program Svit, presejanju za raka debelega črevesa in danke, je bila 69,3 %, v Sloveniji pa 62,7 %.

−        Presejanost v Programu Zora, presejanju za raka materničnega vratu, je bila 76,5 %, v Sloveniji pa 71,8 %.

 

Okolje, v katerem ljudje bivamo in delamo, pomembno vpliva na naše zdravje, česar se v Občini Polzela in celotni Spodnji Savinjski dolini zelo zavedamo.

V sklopu projekta »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih« se je v Zdravstvenem domu Žalec zasnovala samostojna organizacijska enota Center za krepitev zdravja Spodnje Savinjske doline (CKZ SSD).

Programi, ki se bodo izvajali v Centru, so namenjeni preventivni dejavnosti za ohranjanje zdravja. Projekt bo medsebojno povezal strokovnjake in programe, v katere se bodo lahko vključevali odrasli, otroci in mladostniki. Več bo poudarka na vključevanju kroničnih bolnikov, ranljivih skupin ter aktivnemu iskanju tiste populacije, ki se sicer redkeje vključuje v zdravstvene programe. Namenjen je krepitvi javnozdravstvene vloge v lokalni skupnosti. S pomočjo centra želijo uvajati model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanja neenakosti v zdravju na območju delovanja.

V maju je v Občini Braslovče potekalo strokovno srečanje o zdravju v Spodnji Savinjski dolini. Ta dan se je zvrstilo kar nekaj predavanj, ki se nanašajo na področje zdravja. Predstavljene so bile različne teme, institucije in projekti.

 

Vir: Spletna stran NIJZ,  maj 2019.

Mija Satler

Oglejte si tudi