Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

V spomin in opomin

Osrednja komemoracija v Občini Polzela ob 1. novembru, dnevu spomina na mrtve, je bila pri osrednjem spomeniku na Polzeli v petek, 27. oktobra 2023. Organizatorji dogodka so bili Občina Polzela, krajevna organizacija Združenj borcev za vrednote NOB Polzela in Osnovna šola Polzela.

Številne, ki so se zbrali, je nagovoril župan Občine Polzela Jože Kužnik, ki je v govoru med drugim dejal: »V teh dneh se nam še pogosteje kot sicer ustavijo misli pri njih, ki so že odšli. Iz pietitete do umrlih se ustavljamo ob grobovih, obujamo spomine in si želimo, da bi še bili. Toliko bi jim še imeli povedati … Vsak odhod, kadar koli že je, je prezgodnji, še zlasti, ko gre za naše ljube domače. Obrazi bledijo, besede izginjajo, občutki pa ostanejo za vselej. V tišini, ki nas obda, ko stojimo ob grobovih, se ti občutki še utrjujejo in nas opomnijo, da je čas, da povemo ljudem, ki so nam blizu, da jih imamo radi in da jih potrebujemo, zdaj, ko so še tukaj. Znova in znova spoznamo, da ni večje bolečine kot v dneh žalosti nositi v srcu srečnih dni spomine.

Danes smo se zbrali ob spominskem obeležju – v spomin njim, ki so v svoji mladostni zagnanosti in želji po svobodi žrtvovali življenje. In v opomin vsem nam, da se grozote vojne ne smejo nikoli več ponoviti. Lačne, bolne in prezeble je gnala želja po svobodi. Iz bojev, ki so jih bili, so slutili in že skoraj čutili bližnje srečanje s svojimi najdražjimi in mirno ter srečno življenje z njimi. A so obležali. Milijone trupel je obležalo v vojnah tega sveta - po bojiščih, pogoriščih in v taboriščih …«

Po govoru je venec k spominskemu obeležju položila delegacija krajevne organizacije Zveze združenj borcev za vrednote NOB, ki jo vodi predsednik Franci Žagar,  kulturni program s pesmijo in recitacijami pa so pripravili učenci Osnovne šole Polzela pod mentorstvom Mije Novak in Mojce Kralj.                                  

 

Lidija Praprotnik

 

Oglejte si tudi