Logo MojaObčina.si

Polzela

JUTRI
28°C
8°C
ČE.
31°C
12°C
Deli
1645

Starejši pletejo socialno mrežo z računalniško pismenostjo

V zadnjem mesecu smo se spoprijeli z novimi življenjskimi okoliščinami, z epidemijo, ki je od nas zahtevala upoštevanje priporočenih ukrepov, med drugim tudi omejitev gibanja, tako v skrbi za svoje zdravje kakor za zdravje drugih ljudi. In še posebno starejši, ki smo običajno zelo socialno aktivni, sodelujemo v različnih skupinah, se redno družimo in skrbimo za druge, smo se znašli v povsem novih razmerah. Ostati doma je nekaj drugačnega in za marsikoga izmed starejših pomeni prilagoditev življenjskega sloga ter organizacijo socialne mreže v želji, da bomo čim manj izpostavljeni možnosti okužbe.

Nedavno sem po telefonu govorila s svojo nekoliko starejšo prijateljico o tem, kako je, kako živi, kako si je na novo organizirala svoje življenje. In med drugim je povedala: »Marjana, moram ti iskreno povedati, da sem vesela, da sem voditeljica pogovorne skupine in da imam takšno mrežo prijateljev. In danes, ko sem predvsem samo doma, lahko te prijatelje pokličem po telefonu, si pišemo po elektronski pošti, se slišimo po Skypu ... Vesela sem, da sem imela v preteklosti priložnost in možnost udeležiti se tečajev o uporabi pametnega telefona, računalnika, e-pošte. Takrat nisem vedela, ali bom to sploh kdaj potrebovala, danes pa sem zelo ponosna, da sem računalniško pismena, in to mi v teh časih predstavlja pomembno komunikacijo z zunanjim okoljem. Na spletu najdem številne pomembne informacije, spremljam meni zanimive objave, s sorodniki, prijateljicami in člani skupine brez težav komuniciramo na daljavo."

 

Ta pogovor je bil povod, da prijateljičino razmišljanje delim z vami in vas povabim, ko bodo zunanje razmere omogočale druženje, učenje in izobraževanje, da se nam pridružite pri dejavnostih Medgeneracijskega centra Polzela, tako v prijateljskih pogovornih skupinah v Programu skupine starih ljudi za samopomoč, ki so del nacionalne mreže skupin Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije, kot tudi v interesnih krožkih, kjer bomo v prihajajočem času posebno pozornost usmerili seznanitvi z računalniki in pametnimi telefoni za začetnike in tudi za tiste, ki že redno uporabljate informacijsko tehnologijo. 

 

V teh dneh, ko ostajamo doma, vam želimo, da dneve preživite pozitivno usmerjeni. Pokličite po telefonu prijatelje, redno poskrbite za gibanje (lahko tudi ponovite vaje iz programa (Z)migaj se in Pazi nase), preberite kakšno zanimivo knjigo, preizkusite kakšno novo jed, naredite si načrt, kaj boste počeli, ko ne bo več omejitev ... Vse to nas krepi in daje smisel našemu življenju.

 

Za na konec pa - ostanimo doma, ostanimo zdravi!

 

Marjana Šmajs

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi