Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

Prvi posredovalci - povabilo k sodelovanju

Kadar nas usoda sooči s težko življenjsko preizkušnjo (srčni zastoj, hujša krvavitev, dušenje zaradi tujka v dihalih in podobno), je pomoč bližnjih najpomembnejša, saj lahko odloča med življenjem in smrtjo. Občina Polzela zato v začetku leta 2020 vzpostavlja sistem »Prvi posredovalci«.

Uspeh projekta lahko zagotovimo le s tem, da se k sodelovanju prijavi veliko število občank in občanov. Tisti, ki se boste odločili sodelovati, boste najprej opravili brezplačni tečaj, na katerem se boste naučili, kako izvajati temeljne postopke oživljanja, kako uporabiti avtomatski zunanji defibrilator (AED), kako zaustaviti hujšo krvavitev, kako razrešiti zaporo dihalne poti in še kakšno drugo uporabno znanje, ki vam bo prišlo prav v primeru nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja vašega svojca, prijatelja, sokrajana. 

Za prijavo na tečaj in sodelovanje pri projektu je pogoj le ta, da ste polnoletni. Drugih pogojev ni, zato ne glede na predznanje in poklic vabljeni k sodelovanju vsi. Posebej apeliramo na gasilce, medicinsko osebje, gorske in jamarske reševalce …

»Vse zainteresirane in pripravljene za sodelovanje vabimo na informativno srečanje, ki bo 6. januarja 2020 ob 18. uri v VIT-točki gradu Komenda, kjer bo Rok Ušen, poveljnik CZ Občine Braslovče, predstavil pomen projekta ter naloge prvih posredovalcev. Srečanje bo tudi priložnost, da odgovorimo na vaša vprašanja in da razjasnimo morebitne dileme v zvezi z izobraževanjem.
Izobraževanje za prve posredovalce bo 17. in 18. januarja 2020 na gradu Komenda. 

Mija Čulk 

Oglejte si tudi