Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Policijska kronika – avgust 2019

5. 8. smo bili policisti PP Žalec s strani občana obveščeni, da je neznanec v Ločici ob Savinji vlomil v pomožni objekt na njegovi parceli in iz njega odtujil tri elektromotorje ter ga s tem oškodoval za okoli 4000 evrov. Na kraju so policisti zbrali prva obvestila in zoper neznano osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

10. 8. smo bili policisti PP Žalec obveščeni o tatvini kolesa s pomožnim motorjem znamke Tomos, tip Flexer, in sicer na Glavnem trgu v naselju Polzela. Kolo s pomožnim motorjem je bilo pozneje najdeno in vrnjeno lastniku, zoper neznanega storilca pa sledi kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

Policisti PP Žalec smo v avgustu bili obveščeni tudi o treh tatvinah koles, ki so se zgodile v naselju Polzela, in sicer je neznani storilec v času od 11.00 do 20.00 osmim oškodovancem odtujil kolesa znamk KTM, Head in Leaderfox. Na kraju so policisti zbrali prva obvestila in zoper neznano osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Celju.

V avgustu sta se na območju Občine Polzela zgodili dve prometni nesreči, in sicer obe na Bregu pri Polzeli. V prvi, ki se je zgodila 11. 8., je bila udeležena divja žival – srna, v drugi, ki se je zgodila 16. 8., pa sta bila udeležena voznik osebnega avtomobila in kolesar, ki je v prometni nesreči utrpel lahke telesne poškodbe. Povzročitelju je bil izdan plačilni nalog zaradi kršitev določil Zakona o pravilih cestnega prometa.

Policisti PP Žalec smo 9. 8. v naselju Polzela ustavili voznika osebnega avtomobila, ki je v cestnem prometu vozil pod vplivom alkohola. Vozniku kršitelju je bilo odvzeto vozniško dovoljenje, odrejeno mu je bilo pridržanje, zoper njega pa je bil na Okrajno sodišče v Celju podan Obdolžilni predlog zaradi kršitev določil Zakona o pravilih cestnega prometa.

V avgustu smo bili policisti PP Žalec obveščeni o dveh kršitvah javnega reda, in sicer 11. 8. na Polzeli v zasebnem prostoru, 25. 8. pa na javnem kraju v naselju Andraž. Zoper kršitelje je bil uveden prekrškovni postopek in jim bo izdana odločba po hitrem postopku.

Ob začetku vsakega šolskega leta je na cesti veliko razigranih otrok, ki še ne poznajo nevarnosti v prometu. Zato je zagotavljanje varnosti otrok v prvih septembrskih dneh ena izmed najpomembnejših nalog policije. Vozniki, poskrbimo, da bodo naši otroci na svoji šolski poti varni!

Na cestah veliko pogosteje kot med počitnicami srečujemo otroke, med njimi se jih mnogo poda v šolo prvič. Skrb za tiste, ki prvič stopajo na šolske poti in ne poznajo nevarnosti, s katerimi se lahko srečajo na šolski poti in v vsakdanjem prometu, je izjemno pomembna. Ob tem pa seveda ne smemo pozabiti tudi na učence, ki se po dolgih počitnicah vračajo v šole in so še razigrani.

 

Otroci in mladoletniki spadajo v tako imenovano skupino šibkejših prometnih udeležencev, saj se zelo redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč.

Kot prometni udeleženci so nepredvidljivi, prometne predpise si razlagajo po svoje (predvsem prometne znake, ki obveščajo o varni hoji), poleg tega ne zmorejo pravilno oceniti hitrosti in oddaljenosti bližajočega se vozila.

Zato moramo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Zlasti vozniki moramo nanje še posebno paziti!

Otroci, preden prečkate cesto, najprej poglejte na levo, nato na desno in še enkrat na levo!

Če ni nikogar, jo lahko prečkate.

 

Najpomembnejša pravila, ki jih morajo otroci poznati za varno pot v šolo in domov:

  • Cesto lahko prečkajo samo na prehodu za pešce in pri zeleni luči na semaforju za pešce v primeru semaforiziranih prehodov.
  • Na svoji poti naj uporabljajo označene ali semaforizirane prehode za pešce, nadhode oziroma podhode.
  • Pred prečkanjem ceste se morajo prepričati, ali imajo prosto pot (pogled na levo, desno in še enkrat levo).
  • Pravilno morajo hoditi po pločniku ali ob robu ceste, kjer ni pločnika.
  • Ne smejo nenadoma stopiti na cesto.
  • Ne smejo se igrati na pločniku.
  • Pri hoji naj bodo opremljeni s kresničko.
  • Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo.
  • Kolo naj vozijo počasi in previdno, s kolesarskim izpitom in na pravilno opremljenem kolesu.
  • Uporabljati morajo kolesarsko čelado. To po novem velja za vse voznike in potnike na kolesu, do dopolnjenega 18. leta starosti.
  • Med vožnjo z vozilom pa morajo biti pripeti z ustreznim zadrževalnim sistemom.

Starši!

  • Te in prihodnje dni čim več časa namenite prometnovarnostni vzgoji svojih otrok! Seznanite jih z nekaterimi osnovnimi prometnimi pravili (pomen barv na semaforju, možne nevarnosti na šolski poti ...).
  • Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.
  • Pri tem ne pozabite, da s svojim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom! Pomislite, kako sami prečkate cesto, ali uporabljate varnostne pasove, kako parkirate, ali vpričo svojih otrok telefonirate med vožnjo ...
  • Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih sedežih, primernih otrokovi starosti in telesni teži. Tudi sami se vedno pripnite!
  • Poskrbite, da bodo otroci v avto vstopali in iz avta izstopali na tisti strani, ki je obrnjena stran od drugih vozil in prometa. Nevarno je tudi vsako prerivanje otrok ob avtu! Mlajšega otroka starši iz vozila vzemite sami.

Vozniki!

  • Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebno pozorni!
  • Temu prilagodite tudi način svoje vožnje. V bližini šolskih poti zmanjšajte hitrost vožnje. Vozite še posebno previdno, počasi in na zadostni varnostni razdalji.
  • Še posebno bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda igrajo otroci (npr. na ulicah, parkiriščih ...).
  • Pešcem odstopite prednost, da bodo lahko varno prečkali cesto.
  • Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate.
  • Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu.

 

Oglejte si tudi