Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
13°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Soteska Čepa

Soteska Čepa (nemško Tscheppaschlucht) je skrbno skrita v najglobljem predelu avstrijskih Karavank. Kristalno čista voda, številni slapovi in slikovita pot, ki po zavitih stopnicah, mostovih in lestvah vodi do največjega med slapovi, privabljajo številne ljubitelje narave. Soteska velja za eno najbolj obiskanih koroških naravnih znamenitosti.

S Polzele nas je pot vodila čez mejni prehod Ljubelj in do parkirišča smo prispeli v uri in pol. Izhodišče za raziskovanje je v bližini avstrijskega kraja Podljubelj (nemško Unterloibl) na nadmorski višini 600 metrov. Na izhodišču je plačljivo parkirišče, kjer smo pustili kombi in se do vstopa v sotesko odpravili peš. Čepo sta na avstrijski strani Karavank urezala potoka Borovnica in Žabnica. Končna nagrada za popotnika, ki se prek visečih mostov in številnih lestev poda na urejeno pešpot, je slap Sopotniški šum, čez katerega je speljan Hudičev most. Pot do slapa ponuja pogled na najrazličnejše rastlinske vrste, ki si utirajo prostor med strmimi skalami, zvoke hudournika pa dopolnjujejo sveže vonjave dišečih cvetlic.

Hoja od izhodišča do slapa Sopotniški šum traja dobro uro. Zadoščajo pohodniški čevlji in običajna športna oblačila, saj je pešpot povsod zavarovana z ograjo. Mi smo celotno sotesko prehodili v treh urah in se z avtobusom vrnili na izhodišče. Imeli smo čudovit izlet. Pridružite se nam kdaj.

Mlakar Aleksander - Sandi

Oglejte si tudi