Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Na ocenitvi vin vinorodne dežele Podravje

Tri odličja za vinogradnike iz Občine Polzela: za laški rizling Emila Medveška, renski rizling Adolfa Sevčnikarja in modro frankinjo Rudija Divjaka.


Člani Društva savinjskih vinogradnikov so tudi letos poslali svoja najboljša vina (letnik 2020 in starejša) na ocenitev vin vinorodne dežele Podravje, ki je bila 2. junija 2021 na Kmetijsko-gozdarskem zavodu v Mariboru.  Ocenjevala je vseslovenska  21-članska strokovna komisija, ki je ocenila 153 vzorcev vin, med temi tudi šest vin savinjskih vinogradnikov.
Tokrat je bilo prvič ocenjevano po 100-točkovni metodi, po kateri je vino, ki doseže 85 točk in več, ocenjeno z zlato diplomo in velja za vrhunsko vino. Vina savinjskih vinogradnikov so se odlično odrezala. Najvišje je bilo ocenjeno vino laški rizling Emila Medveška - z oceno 87,86. Biopenina Romana (letnik 2018) Silva Mariča je bila ocenjena z  86,29 in se je tako znašla med eminentnimi proizvajalci penin.  Oceno za zlato diplomo sta pridobila še renski rizling Adolfa Sevčnikarja, in sicer 85,86, ter modra frankinja Rudija Divjaka z oceno 85,14. Za las sta zlato diplomo zgrešila rumeni muškat Jožeta Sopotnika z oceno 84,71 in penina Silva Mariča (letnik 2019) z oceno 84,71. Za penino, pridelano po klasični metodi, je za ocenitev še nekoliko premlada, saj mora dozorevati v steklenici vsaj dve leti, ocena pa nakazuje, da gre v pravo smer. S tem se nadaljuje tradicija odličnih ocen članov Društva savinjskih vinogradnikov na najvišjem strokovnem ocenjevanju vin v vinorodni deželi Podravje.
Diplome bodo podeljene  na posvetu v sklopu sejma Agra v Gornji Radgoni 24. avgusta 2021.   
Tone Tavčer                                                                                                 

Oglejte si tudi