Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Likovni zapisi koronskega časa

Da je tudi slabo in neprijetno lahko za nekoga dobro, je lahko spodbuda za poglobljeno razmišljanje o možnostih polepšanja dni, ki nam jih je prinesla epidemija. Danica Pirnat iz Šoštanja, članica likovne sekcije KUD Polzela, je 6. julija 2023 na gradu Komenda na ogled postavila likovno razstavo, ki jo je naslovila Iz koronskih časov v mladostne spomine.

Že ob prvem srečanju na likovni delavnici pred skoraj dvema letoma smo likovni prijatelji slutili, da je Danica oseba, s katero je naše društvo dobilo novo, aktivno, zavzeto, nadarjeno in znanja željno članico. Takrat nam je novo članico Danico Pirnat predstavila Marina Rebernik, ki je ob tem povedala: "Čisto po naključju sem srečala svojo nekdanjo sodelavko in ji zaupala, da mi tudi v koronskem času ni dolgočasno, saj vsak torek slikam s polzelskimi likovniki. Tako sva prijateljici iz časa aktivnega službovanja v zrelih letih ugotovili, da imava enako željo, da se izpopolniva v slikarskih tehnikah."

Danica je redno in aktivno sodelovala na tedenskih delavnicah in ko smo jo spodbudili za postavitev samostojne razstave, je njena slikarska vnema vzkipela v nebo. Številna likovna dela, ki so na ogled na gradu Komenda do 10. avgusta, je naslikala  v zadnjem letu. Prizori ljudi (človeških figur različnih starosti in v različnih pozah), prelepe narave, naravnih in kulturnih znamenitosti ter tihožitja so naslikani tankočutno in dovršeno realistično. Nekatera dela so upodobljena v modernejši, abstraktni izvedbi, za kar je dobila avtorica navdih tudi na spletu.

Odprtje razstave so polepšali zvoki kitare Franja Juroviča in prisrčne besede Daničine hčerke in vnukinje, ki sta predstavili »dobrosrčno, šaljivo, zahtevno mamico in babi«. Za  prvo samostojno razstavo je avtorici v imenu polzelskih likovnikov čestitala predsednica Sonja Jezernik z besedami: "Ne pozabi na naša srečanja, ker rabimo tvojo duhovitost, tvojo odkrito in dobronamerno  hudomušnost, tvojo pripravljenost, da nam skuhaš in postrežeš čajček, kavico in kakšen prigrizek." Danici tudi v prihodnje želimo veliko slikarskih navdihov.

Mojca Korošec

Oglejte si tudi