Potem ko smo v sklopu praznovanja Občine Polzela na gradu Komenda opravili s trgatvijo potomke najstarejše trte na svetu, žlahtne žametne črnine oziroma modre kavčine, je bil čas, da trgatev opravimo še v domačem vinogradu.
Potomka stare trte, modra kavčina, je bila v Pirhovem vinogradu v Podvinu pri Polzeli posajena na gregorjevo leta 2012, leto prej pa cepljena v trsničarstvu Krajšek v Radečah. Ime je dobila po vnukinji Nejki in je kot vsako leto tudi tokrat bogato obrodila, in to kljub nenormalnim vremenskim pogojem.
Njena kakovost je zelo dobra, z maksimalno sladkorno stopnjo za to sorto, in sicer 18,0 Brix/75 Oe. Natrgali smo približno 60 kilogramov grozdja modre kavčine, ki smo jo skupaj s potomko z gradu Komenda zmleli, jo macerirali približno en teden, da grozdje dobi svojo barvo in povre v kadi, potem pa jo bomo stisnili s hidravlično stiskalnico, da iz drozge priteče moštek, ki bo za martinovo postal mlado vino.
Martin Kodre




