Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Iniciativa "Heroji furajo v pižamah" tudi v Občini Polzela ozavešča o problematiki vožnje pod vplivom alkohola

Iniciativa Zavoda Vozim za manj voženj pod vplivom alkohola "Heroji furajo v pižamah" že peto leto ozavešča o problematiki vožnje pod vplivom alkohola in možnih posledicah zaradi tega. Obstoj in zasnova iniciative temeljita na uradnih statistikah, vsako leto pa se ta dopolnjuje z novimi dognanji in podatki, da je čim bolj ažurna. Vsako leto zato naslavlja drug vidik vožnje pod vplivom alkohola, a vselej z istim sporočilom: da alkohol ne spada na cesto. Poleg širšega ozaveščanja o problematiki vožnje pod vplivom alkohola se iniciativa te problematike loteva s celostnim preventivnim modelom v lokalnem okolju. Polzela je že 13. nosilna herojska občina, v kateri je iniciativa zaživela in združila številne deležnike.

V Občini Polzela in okoliških krajih so v sklopu iniciative potekale številne preventivne dejavnosti. Z mladimi iz lokalnega okolja smo izvedli fokusne skupine, v sosednji Občini Žalec medijsko odmevne vožnje s koncertov skupin Tabu in Siddharta ter posvet med mladimi in lokalnimi odločevalci v Andražu nad Polzelo, kot osrednji dogodek iniciative.

Posvet je bil 16. junija 2021 v Kulturnem društvu Andraž. Združil je lokalne odločevalce, 30 mladih iz lokalnega okolja ter strokovnjake s področja alkohola in prometne varnosti. Namenjen je bil strukturiranemu dialogu med mladimi in lokalnimi odločevalci, na katerem so skupaj iskali možne rešitve za izboljšave na področju vožnje pod vplivom in pitja alkohola v lokalnem okolju. Uvodoma sta zbrane nagovorila podžupan Občine Polzela Mihael Frankovič in podžupan Občine Žalec Marjan Vodeb, v sklepnem delu, ko so mladi svoje predloge predstavljali odločevalcem in novinarjem, jih je nagovoril še polzelski župan Jože Kužnik. Teoretično podlago in okvir za snovanje predlogov so podali dr. Maja Roškar iz NIJZ, David Krk iz Gasilske zveze Žalec, Boris Pesičer iz Policijske postaje Žalec, Milan Pečnik iz SPV Polzela in dr. Mateja Markl iz AVP. Da so se mladi lahko zavedeli resnosti posledic vožnje pod vplivom alkohola, so poslušali osebno zgodbo poškodovanca invalida, ki je pristal na vozičku zaradi prometne nesreče, ter predstavitev japonskega modela spoprijemanja s problematiko vožnje pod vplivom alkohola. Po slišanem so v skupinah snovali predloge, ki so jih nato predstavili prisotnim. Te predloge smo zbrali v akcijski načrt in ga skupaj s sodelovanjem mladih 10. septembra 2021 predali Občini Polzela, ki se je zavezala, da bo predloge, kolikor je le mogoče in smiselno, implementirala.

Kaj je torej tisto, kar bi mladi želeli spremeniti v svojem okolju? Izpostavili so potrebo po organiziranem javnem prevozu v času večjih zabav, da se lahko varno vrnejo domov. Želijo tudi več delavnic in sorodnih vsebin na šoli oziroma v drugih izobraževalnih ustanovah in mladinskih centrih. Menijo tudi, da bi bil smiseln strožji nadzor nad prodajo alkoholnih pijač in vožnjo pod vplivom alkohola ter višje kazni. Razmišljajo, da bi dovoljena meja alkohola v izdihanem zraku morala biti 0,0 za vse. Ali je res varneje sesti v avtomobil, ki ga vozi nekdo, ki je nekaj spil, a ima vozniški izpit že dlje časa, kot v avtomobil, ki ga vozi mladi voznik, ki ne sme piti?

Izjava mladega udeleženca posveta, ki se ga je udeležil prek Mladinskega društva Polzela:

»Že na začetku našega druženja so nam dale misliti zgodbe posameznikov, ki so zaradi alkohola v prometu izgubili možnost samostojnega premikanja brez invalidskega vozička. Izjemno zanimiva je bila za nas tudi predstavitev japonskega pristopa za boj proti vožnji pod vplivom substanc. Predsednik Toyote Adria nas je seznanil s strogimi ukrepi, ki sledijo kršenju tamkajšnjih predpisov. Posvet smo sklenili z brainstormingom idej za boj proti alkoholizirani vožnji ter predstavitvijo v skupinah oblikovanih plakatov. Zaradi zanimivih zgodb in predstavitve ter možnosti izreči svoje predloge smo od srečanja veliko odnesli.«

Dejavnosti v lokalnem okolju še ni konec, saj v mesecu oktobru Občino Polzela čaka še nekaj vsebin s področja vožnje pod vplivom alkohola, pitja alkohola in preventive. Na posvetu sodelujočo srednjo šolo čakata dve herojski delavnici s tematiko vožnje pod vplivom alkohola, za starše pripravljajo online delavnico, kako z mladostnikom načeti pogovor o alkoholu, ter za zainteresirano strokovno javnost predavanje s praktičnim delom Zdrava = prava odločitev s tematiko preventive pri rabi alkohola in drugih psihoaktivnih substanc med mladimi.

Občina Polzela je bila leta 2017 kot pridružena že vključena v iniciativo "Heroji furajo v pižamah", ko je sodelovala zgolj na posvetu v Slovenskih Konjicah, tokrat pa je kot nosilka iniciative v lokalno okolje implementirala celoten preventivni model, ki kompleksno in večplastno naslavlja problematiko vožnje pod vplivom alkohola.

Iniciativa Zavoda Vozim, zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in agencije Luna\TBWA je mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike - mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake - z namenom, da skupaj podajo konkretne rešitve za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola. 

Do zdaj smo celosten pristop "Heroji furajo v pižamah" izvedli v 13 občinah v 10 regijah. Dosegli smo 15.000 mladih, izvedli več kot 550 prevozov, več kot 700 objav v medijih ter organizirali šest interaktivnih motivacijskih delavnic z ambasadorji sezone 2020 - vplivnimi mladimi športniki in pevko.

Celosten in učinkovit model "Heroji furajo v pižamah", ki sta ga sofinancirala Ministrstvo za zdravje in Javna agencija RS za varnost prometa, je prepoznala tudi Evropska komisija ter ga v letu 2018 nagradila z nagrado »Excellence in Road Safety«, v letu 2019 pa mu je dodelila še prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih, v letu 2021 pa je tretja sezona iniciative s »Koledarjem golih resnic« prejela bronasto nagrado za najboljšo medijsko kampanjo na mednarodnih nagradah ISMA (International Safety Media Awards).

Oglejte si tudi