Na našem zadnjem srečanju pred poletjem se nas je razveseljivo kar precej zbralo v medgeneracijskem centru na predavanju Demenca in prehrana. Medicinska sestra Martina Pečovnik je ponovno povabila inženirko živilske tehnologije Milo Terčelj.
Najprej smo obudili svoje znanje o demenci: kakšna je razlika med demenco in depresijo, kako jo lahko preprečimo in kam se lahko obrnemo po pomoč. Potem smo se posvetili prehrani, ki mora biti sezonska in raznovrstna. Odlična je sredozemska prehrana: sadje, zelenjava, ribe vsaj dvakrat na teden, oljčno olje, pusto meso, stročnice, oreščki in tudi zelišča. Piti je treba veliko tekočine, se čuvati sladkorja, visokega tlaka, debelosti, se izogibati stresu in dovolj spati.
Moramo pa biti tudi telesno dejavni in v ta namen smo izvedli nekaj preprostih vaj, ki jih lahko mimogrede naredimo tudi doma. Spoznali smo izdelek Souvenid, ki je na voljo v lekarnah in izboljša spomin pri bolnikih z zgodnjo alzheimerjevo boleznijo ter je kombinacija hranilnih snovi. Dobili smo Priročnik za boljše življenje ljudi z demenco in njihovih bližnjih, avtoric Ane Kokalj in Polone Rus Prelog, doktoric medicine in specialistk psihiatrije.
Majda Mlakar




