V četrtek, 14. novembra 2024, smo se andraški upokojenci v meglenemu jutru odpeljali proti Rogaški Slatini. Med potjo do cilja smo naredili krajši postanek za jutranjo kavico v Šmarju pri Jelšah. Za ogled steklarne smo se dogovorili vnaprej. Pred ogledom smo se razdelili v dve skupini. Prva skupina si je z vodičko ogledala proizvodnjo, druga pa trgovino steklarne in galerijo izdelkov.
Prijazna vodička nas je popeljala na ogled proizvodnje. Naprej nam je povedala nekaj o začetkih delovanja glažut, vse do današnje proizvodnje. Zanimivo je bilo opazovati, kako talijo kremenčev pesek, da nastane fini kristal. Pri proizvodnji ni odpadka, razbito steklo gre ponovno na taljenje. Več je tega materiala, lepše in bolj svetleče nastaja fino kristalno steklo. Najzanimivejši pa so bili steklopihači, ki izdelujejo izdelke, ki jih ni mogoče napraviti strojno. Vse delajo z občutkom in so pravi mojstri oblikovanja kristala. Opazovali smo tudi brusilce vzorcev na kristalne izdelke. Po ogledu proizvodnje smo si ogledali še galerijo izdelkov, razne pokale, razstavljena je bila tudi replika keliha, ki ga je nekdanji predsednik Danilo Türk podaril britanski kraljici Elizabeti in je najdražji razstavljeni izdelek.
Po ogledu steklarne in trgovine smo se odpravili in povzpeli na 106 metrov visok stolp, ki je delo našega velenjskega rojaka, arhitekta Nandeta Korpnika. Žal pa nikjer ne omenjajo njegovega imena. Na vrh nas je v nekaj sekundah popeljalo dvigalo. Tu sta razgledna ploščad in kavarna. Ob trenutno sončnem vremenu se nam je razprostrl lep pogled na Rogaško Slatino, predvsem na zdraviliški del in okoliško hribovje. Tisti, ki se niso odločili za stolp, so se odpeljali v muzej Anin dvor, kjer so si pod vodstvom ogledali zanimive muzejske zbirke: domoznansko, steklarsko, grafično, parkovno in vodno. Za konec smo se sprehodili po zdraviliškem parku, ki je ponos Rogaške Slatine z urejenimi drevoredi, cvetličnimi gredami in številnimi eksotičnimi rastlinskimi vrstami.
Po ogledu tega znamenitega zdraviliškega mesta smo se odpeljali v kraj Verače na turistično kmetijo Volavšek pri Škorcu na kosilo. Bilo je domače in okusno. Za piko na i pa nas je gospodar odpeljal v klet na degustacijo vin. Polni lepih in pozitivnih vtisov smo se zvečer vrnili v Andraž nad Polzelo.
Biserka Škoflek




