Društvo upokojencev Andraž je organiziralo že 17. tradicionalno degustacijo zeliščnih likerjev Andraževec. Devetnajst vzorcev so pridelovalci dostavili ocenjevalni komisiji, v kateri je pet ocenjevalcev po pravilniku društva 15. novembra 2024 ocenilo vzorce. Podelitev priznanj najboljšim pridelovalcem je bila 16. novembra v dvorani Doma krajanov Andraž nad Polzelo. Za prijetno in veselo druženje obiskovalcev je poskrbel ansambel Zven gora iz Andraža nad Polzelo.
Po pozdravnemu nagovoru predsednika odbora za izvedbo prireditve Srečka Rajha je spregovoril predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Celje Jakob Presečnik. Franci Uratnik je predstavil najpomembnejše rože, liste in plodove, ki so sestavni del Andraževca.
V dvorani so bili predstavljeni domači likerji: borovničevec, višnjevec, češnjevec, drenovec, limonovec, travarica, materina dušica, slivovec, borovec, košutnik in drugi. Kar 32 steklenic je bilo na mizi. Pridelava likerjev je specifična in prispeva k raznolikosti, znotraj katere lahko vsakdo najde svoj okus.
Srečko Rajh, Drago Jamnikar, Jakob Presečnik in Igor Pungartnik so podelili priznanja najboljšim pridelovalcem - tistim, ki o Andraževcu največ vedo in so najboljšemu šnopsu dodajali rože, nabrane v sončnih popoldnevih, ter druge sestavine v pravilnem razmerju. Štiri zlata, 13 srebrnih in dve bronasti priznanji so prejeli izkušeni pridelovalci Andraževca. Letošnji najboljši pridelovalci so Vincenc Meklav, Milena Mešič, Drago Rajh in Zdenka Jamnikar.
Organizacija dogodka Andraževec je precej zahtevna, saj zajema pridelavo, dostavo vzorcev, šifriranje, ocenjevanje, vrednotenje rezultatov, objave, plakatiranje, priznanja, vsebinski in zabavni program ter pogostitev.
Biserka Škoflek




