Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

NAČRT RAVNANJA ZARADI AFRIŠKE PRAŠIČJE KUGE

NAČRT RAVNANJA je pripravljen na podlagi 4. in 14. člena Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20)
Upravljalec lovišča (lovska družina, LPN): LOVSKA DRUŽINA POLJČANE 


NAČRT RAVNANJA je pripravljen na podlagi 4. in 14. člena Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih (Uradni list RS, št. 200/20)


(a) Odgovorna oseba za pripravo in posodabljanje načrta ravnanja:

(ime in priimek) TOMISLAV KOVAČIČ-starešina LD

 (naslov)HRASTOVEC POD BOČEM 63, 2319  POLJČANE 

(elektronski naslov) tomokovacic@gmail.com

(številka mobilnega telefona)

0

4

1

6

7

7

7

5

6


(b) Odgovorna oseba za izvajanje načrta ravnanja in biovarnostnih ukrepov pri lovu:

(ime in priimek) ZVONKO KOLAR (naslov)SP. BREŽNICA 16, 2319 POLJČANE  

(elektronski naslov)  zvonko.kolar2@gmail.com

(številka mobilnega telefona)

0

4

1

4

1

2

8

1

4


(c) Postopki ravnanja za lovce pri izvajanju individualnega lova:

Lovec mora pri izvajanju individualnega lova na vse vrste divjadi upoštevati naslednje splošne biovarnostne ukrepe:

·       pri ravnanju z uplenjeno divjadjo uporabljati zaščitne rokavice oziroma sredstva za razkuževanje rok ter jih po uporabi neškodljivo uničiti (sežgati),

·       po vsakem končanem lovu in pred odhodom iz lovišča grobo očistiti obutev, še posebno podplate (voda in krtača) in oblačila,

·       ob neposrednem stiku s krvjo oziroma drugimi telesnimi izločki uplenjene divjadi očistiti in razkužiti roke, obutev, obleko in opremo (lovski pribor), ki je bil v stiku z uplenjeno divjadjo (onesnažena lovska oblačila operemo pri najmanj 40 °C z navadnim detergentom lovsko opremo in obutev pa razkužimo),

·       lovskega psa, ki je bil na lovu v stiku s krvjo oziroma drugimi izločki uplenjene divjadi, okopati s šamponom za pse in ga osušiti.


Posebni ukrepi pri izvajanju individualnega lova na divje prašiče: čiščenje in razkuževanje vozil, opreme, obutve in obleke po lovu

V primeru odstrela divjega prašiča in ob stiku z odstreljenim divjim prašičem, je lovec dolžan poleg osnovnega čiščenja zagotoviti tudi razkuževanje vozila, opreme, obutve in obleke. Dezinfekcijo opreme in obutve lahko opravi tudi v zbiralnici uplenjene divjadi ob predaji trupa, dezinfekcijo vozila pa tudi na njeni lokaciji, če so za to zagotovljeni pogoji (betonirana ali asfaltirana tla, odtok v zaprt kanalizacijski sistem, vsebnik za odpadke…).

Evidence o izvajanju razkuževanja vozil, opreme in obutve vodi oseba, odgovorna za izvajanje biovarnostnih ukrepov v skladu s točko (l) tega načrta.


Lovci, ki so tudi rejci domačih prašičev ali divjih prašičev v oborah oziroma lovci, ki pri svojem delu prihajajo v stik z domačimi prašiči (svetovalci, veterinarji, vzdrževalci opreme…) morajo po vsakem končanem lovu (ne glede na to, ali je bil lovec v stiku z uplenjenim ali poginulim divjim prašičem) obutev in obleko očistiti, oprati in razkužiti (oprema in obutev – grobo čiščenje z vodo in krtačo, sledi uporaba razkužila, obleka – odstranitev umazanije in nato pranje na vsaj 40°C), pred vstopom v hlev oziroma rejo prašičev pa se morajo obvezno preobleči oziroma obleči za to namenjeno obleko in obutev oziroma uporabiti zaščitno obleko (kombinezon, obujke…)


(d) Postopki ravnanja za lovce pri izvajanju skupinskega lova:

Odgovorna oseba (vsakokratni vodja lova) je razvidna iz poročila o izvedbi skupinskega lova:


Pri izvajanju skupinskega lova na vse vrste divjadi morajo lovci upoštevati naslednje splošne biovarnostne ukrepe:

·       pri ravnanju z uplenjeno divjadjo uporabljati zaščitne rokavice oziroma sredstva za razkuževanje rok ter jih po uporabi neškodljivo uničiti (sežgati),

·       po vsakem končanem lovu in pred odhodom iz lovišča grobo očistiti obutev, še posebno podplate (voda in krtača) in oblačila,

·       ob neposrednem stiku s krvjo oziroma drugimi telesnimi izločki uplenjene divjadi očistiti in razkužiti roke, obutev, obleko in lovski pribor, ki je bil v stiku z uplenjeno divjadjo (onesnažena lovska oblačila operemo pri najmanj 40 °C z navadnim detergentom, lovsko opremo in obutev pa razkužimo),

·       lovskega psa, ki je bil na lovu v stiku s krvjo oziroma drugimi izločki uplenjene divjadi, okopati s šamponom za pse in ga osušiti.


Dodatni posebni ukrepi pri izvajanju skupinskega lova na divje prašiče ali drugo divjad, ko je dovoljen odstrel tudi divjega prašiča:


Biovarnostni ukrepi pred, med in po lovu vključujejo:

1) razkuževanje obutve, opreme in vozil pred in po lovu.

Vodja lova zagotovi, da se pred lovom in po zaključenem lovu opravi čiščenje in dezinfekcija obutve vseh udeležencev lova, in sicer tako, da vsi lovci gredo čez razkužilno bariero (prehajanje čez razkužilo – plato s spužvo namočeno v razkužilo npr. »Domestos« oziroma »Virkon).

2) vozila, ki se uporabljajo v lovišču, zlasti za prevoz odstreljenih divjih prašičev, mora odgovorna oseba (gospodar ali vodja skupinskega lova) odobriti (določiti) že pred lovom. Vsa vozila namenjena za prevoz odstreljenih divjih prašičev je treba pred odhodom iz lovišča očistiti in razkužiti. Čiščenje in razkuževanje se lahko opravi na lokaciji zbiralnice uplenjene divjadi ob predaji trupa, če so za to zagotovljeni pogoji (betonirana ali asfaltirana tla, odtok v zaprt kanalizacijski sistem, vsebnik za odpadke…).

3) odgovorna oseba (gospodar ali vodja skupinskega lova) mora zagotoviti, da vsi lovci, ki so bili na skupinskem lovu v stiku z odstreljenim ali najdenim poginulim divjim prašičem pred odhodom iz lovišča opravijo osnovno čiščenje in razkuževanje opreme, obutve in obleke. Razkuževanje, opreme, obleke in obutve se lahko opravi tudi v zbiralnici uplenjene divjadi.

Evidence o izvajanju razkuževanja vozil, opreme in obutve vodi oseba, odgovorna za izvajanje biovarnostnih ukrepov v skladu z točko (l) tega načrta v tabelarni obliki.

Lovci, ki so tudi rejci domačih prašičev ali divjih prašičev v oborah oziroma lovci, ki pri svojem delu prihajajo v stik z domačimi prašiči  (svetovalci, veterinarji, vzdrževalci opreme…) morajo po končanem skupinskem lovu (ne glede na to ali je bil lovec v stiku z uplenjenim ali poginulim divjim prašičem) obutev in obleko očistiti, oprati in razkužiti (obutev – grobo čiščenje z vodo in krtačo, sledi uporaba razkužila, obleka – odstranitev umazanije in nato pranje na vsaj 40°C), pred vstopom v hlev oziroma rejo prašičev pa se morajo obvezno preobleči oziroma obleči za to namenjeno obleko in obutev oziroma uporabiti zaščitno obleko (kombinezon, obujke…)

Vsakokratna izvedba skupinskega lova se dokumentira v poročilu o izvedbi skupinskega lova, ki ga pripravi odgovorna oseba (gospodar ali vodja skupinskega lova). Poročilo o izvedbi skupinskega lova, ki vsebuje naslednje podatke:

-       odgovorna oseba (ime in priimek, kontaktni podatki),

-       seznam udeležencev skupinskega lova (lahko podpisan seznam članov LD z dodanimi gosti)

-       v primeru, ko gre za skupinski lov na divje prašiče oziroma drugo divjad, ko je dovoljen odstrel tudi divjega prašiča,  mora biti iz seznama udeležencev razvidno,

o   če je kateri od udeležencev tudi rejec domačih prašičev oziroma če pri delu prihaja v stik z domačimi prašiči,

o   katera vozila so bila določena za prevoz odstreljenih divjih prašičev (seznam vozil).

-       evidenco o čiščenju in razkuževanju vozil, opreme, obleke in obutve lovcev, udeleženih pri spravilu odstreljenih divjih prašičev.


(e) Postopki ravnanja pri izvajanju lova s psi;

Lovci morajo pri lovu s psi preprečiti stik psov z odstreljeno divjadjo, še posebej z odstreljenim ali najdenim poginulim divjim prašičem. Po končanem lovu lovskega psa skopamo in v kolikor je bil v stiku z odstreljenim ali poginulim divjim prašičem, tudi razkužimo z ustreznim razkužilom za psa. Za kopanje in razkuževanje psov po lovu poskrbi lastnik psa.

Če je lovec tudi rejec domačih prašičev ali divjih prašičev v oborah, mora poskrbeti, da lovski pes, ki je bil v stiku z odstreljenim ali najdenim poginulim divjim prašičem, v naslednjih 72 urah po končanem lovu, ne pride v stik z domačimi prašiči ali divjimi prašiči v obori.


(h) Postopki ravnanja z odstreljenimi divjimi prašiči (velja tako za individualni lov kot tudi za skupinski lov);

Odgovorna oseba upravljalca lovišča, če to ni oseba iz točke (b). Glede na to, da se večina postopkov izvede v zbiralnici uplenjene divjadi, bi bilo smiselno, da je odgovorna oseba za ta del preglednik divjačine.

Odgovorna oseba:

(ime in priimek) ZVONKO KOLAR (naslov)SP. BREŽNICA 16, 2319 POLJČANE  

(elektronski naslov) zvonko.kolar2@gmail.com


(številka mobilnega telefona)

0

4

1

4

1

2

8

1

4


OPOMBA: Upravljalec lovišča opiše postopek ravnanja z odstreljenim divjim prašičem, prevoz do zbiralnice uplenjene divjadi v primeru odstrela na individualnem lovu ali v primeru odstrela na skupinskem lovu, postopki v zbiralnici, čiščenje in razkuževanje prisotnih oseb, opreme, vozil, obleke in obutve lovcev, ki so prišli v stik z odstreljenim divjim prašičem ….

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


(g) Postopki ravnanja ob najdbi poginulega divjega prašiča;

Odgovorna oseba upravljalca lovišča, če to ni oseba iz točke (b):

(ime in priimek) VOVK IVAN

 (naslov)UL. 9. MAJA 8,  2319  POLJČANE

(elektronski naslov) vovkivan1@gmail.com


 (številka mobilnega telefona)

0

3

1

8

9

0

1

7

3


Lovec (najditelj) najdbo poginulega divjega prašiča prijavi na telefonsko številko 112 – center za obveščanje. Hkrati o najdbi obvesti tudi gospodarja LD oziroma odgovorno osebo upravljalca lovišča za spremljanje odstrela in izgub.

Ob prijavi najditelj pove mesto najdbe (GPS koordinate pridobi s pomočjo mobilnega telefona) in svoje kontaktne podatke. Po prijavi najdbe in do prejetja nadaljnjih navodil mora najditelj vidno označiti mesto najdbe poginulega divjega prašiča.

Po prijavi morajo lovci oziroma najditelji upoštevati navodila Veterinarsko higienske službe (v nadaljevanju: VHS) Nacionalnega veterinarskega inštituta (v nadaljevanju: NVI) oziroma Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (v nadaljevanju: UVHVVR).

Strokovni delavec VHS poskrbi za čiščenje in razkuževanje opreme, obleke in obutve osebe oziroma oseb, ki pomagajo pri spravilu poginulega divjega prašiča do vozila VHS.

Najditelj in druge osebe, ki so bile v stiku s truplom domnevno okuženega najdenega divjega prašiča morajo čim bolj omejiti svoje gibanje, pri čemer vsaj 72 ur oziroma do prejetja obvestila o negativnem izvidu preiskave na APK ne sme vstopati na gospodarstva, kjer redijo domače prašiče, in v obore z divjimi prašiči. Takoj po prihodu domov mora najditelj očistiti in po možnosti razkužiti obleko, obutev in opremo, ki je prišla v stik s sumljivo živaljo.


Dokumentacija: upravljalec hrani kopijo listine o odvozu ŽSP »Listina o odvozu nevarne snovi« oziroma komercialnega dokumenta, ki ga ob odvozu izda VHS.

VHS ob prevzemu trupla najdenega divjega prašiča najditelju in upravljalcu lovišča izda kopijo »Listine o odvozu nevarne snovi« oziroma komercialnega dokumenta. Najditelj ta dokument priloži vlogi za izplačilo finančne stimulacije, upravljalec lovišča pa s tem dokumentov dokazuje izgubo (pogin divjega prašiča).


(i) Postopki in evidence glede krmljenja divjih prašičev;

Odgovorna oseba upravljalca lovišča za krmljenje in nadzor krmišč, če to ni oseba iz točke (b):

(ime in priimek) VOVK IVAN

 (naslov)UL. 9. MAJA 8,  2319  POLJČANE

(elektronski naslov) vovkivan1@gmail.com

 (številka mobilnega telefona)

0

3

1

8

9

0

1

7

3


Z ZNUAPK se kot nujni ukrep zaradi velikega tveganja za vnos APK v populacijo divjih prašičev uvaja prepoved krmljenja z ŽSP na krmiščih, do katerih lahko dostopajo divji prašiči in nekatere omejitve glede krmljenja s krmo neživalskega izvora. Na krmiščih, do katerih dostopajo divji prašiči, je dovoljeno samo zimsko krmljenje s silažo, senom in okopavinami ter privabljalno krmljenje s krmo neživalskega izvora.

Odgovorna oseba upravljalca lovišča za krmljenje in nadzor krmišč skrbi za založenost krmišč s krmo, vodenje evidence o nabavi oziroma pridelavi krme*, vodenje evidence o položeni krmi za posamezno krmišče* in nadzira krmišča.

V primeru, da na krmišču najde nedovoljeno krmo, poskrbi, da se taka krma s krmišča nemudoma ostrani in o tem obvesti uradnega veterinarja pristojnega OU UVHVVR. V primeru, da gre za krmo živalskega izvora oziroma ŽSP poskrbi, da tako ŽSP prevzame koncesionar KOTO.

*Pravna podlaga za vodenje evidenc: Uredba 183/2005 ES Priloga I, del A, II točka 2(e), Uredba 852/2004 ES Priloga I Del A, II točka 8(a) in Pravilnik o registraciji in odobritvi obratov nosilcev dejavnosti na področju krme (Uradni list RS, št. 50/15 in 67/15 – popr.)- 1. in 4. odstavke 4. člena.


OPOMBA: Upravljalec lovišča lahko dodatno opiše postopek krmljenja, vodenje evidenc in nadzora posameznih krmišč

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Evidence:

·       Evidenca vrste in količina nabavljene/ pridelane krme neživalskega porekla z navedbo dobavitelja vrste krme in količine krme (namesto evidence zadostuje tudi dobavnica ali račun in deklaracija krme)

·       Evidenca in količina položene krme po dnevih na posamezno krmišče ter namen krmljenja.


(j) Način odstranjevanja ŽSP v zbiralnici uplenjene divjadi

Odgovorna oseba upravljalca lovišča odgovorna za kategorizacijo in ravnanje z ŽSP, če to ni oseba iz točke (b) – ustrezna oseba je npr. preglednik divjačine:

(ime in priimek) ZVONKO KOLAR (naslov)SP. BREŽNICA 16, 2319 POLJČANE  

(elektronski naslov) zvonko.kolar2@gmail.com

(številka mobilnega telefona)

0

4

1

4

1

2

8

1

4


Med ŽSP kategorije 1 in 2 spadajo patološko spremenjeni deli odstreljene divjadi in deli divjadi, ki je bila ocenjena kot neustrezna za prehrano ljudi (npr. patološko spremenjeni deli npr. ognojki, abscesi, jetra z ehinokoki, trup in organi divjega prašiča, pozitivnega na trihinelo, APK…). ŽSP kategorije 1 in 2 prevzema koncesionar KOTO d.o.o.

Navedi: (pogodba s koncesionarjem, št. ____________________ z dne. _______________)


ŽSP od divjadi, ocenjene kot ustrezne za prehrano ljudi brez patoloških sprememb (kategorija 3), prevzema odobren oziroma registriran obrat za ŽSP kategorije 3, npr. Biotera, Koto…

Navedi: (naziv obrata ______________________, pogodba št. __________________ z dne _____________).

ŽSP različnih kategorij (eviscerirani organi, obreznine, koža in drugi odpadki živalskega izvora) se do prevzema shranjujejo v za to določenih zaprtih posodah ali kontejnerjih, označenih kot »ŽSP kategorije 1 in 2« oziroma »ŽSP kategorije 3«*.

*Pravna podlaga za kategorizacijo in odstranjevanje ŽSP: Uredba 1069(2009 ES: 1. in 2. odstavke 4. člena, 1.odstavek 7. člena in 1. odstavek 26. člena, Pravilnik o živalskih stranskih proizvodih, ki niso namenjeni prehrani ljudi (Uradni list RS, št. 35/15, 82/18 in 200/20 – ZNUAPK).


OPOMBA: Upravljalec lovišča se lahko odloči, da vse ŽSP kategorizira kot ŽSP kategorije 1 in 2 in jih zbira v enem kontejnerju označeni kot ŽSP kategorije 1 in 2 ter vse odda koncesionarju – zadostuje ena pogodba. V kolikor se upravljalca lovišča odloči za tak način kategorizacije to navede:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Evidence:

a)     Evidenca oddanih ŽSP po kategorijah - evidenca je lahko tudi v obliki zbranih listin, ki jih izda prevzemnik ŽSP.


(k) Postopek vodenja evidence lovcev, ki vstopajo v lovišče:

Odgovorna oseba upravljalca lovišča odgovorna za vodenje evidence lovcev, ki vstopajo v lovišče, če to ni oseba iz točke (b):

(ime in priimek) VOVK IVAN

 (naslov)UL. 9. MAJA 8,  2319  POLJČANE

(elektronski naslov) vovkivan1@gmail.com

 (številka mobilnega telefona)

0

3

1

8

9

0

1

7

3

Lovcev, ki v lovišče vstopajo z namenom izvajanja individualnega lova, se ne evidentira posebej, razen v primeru, ko je lovec na individualnem lovu uplenil divjad – samo divjega prašiča (čiščenje in razkuževanje vozila, opreme in obutve lovca je opisano pod točko (c)) in v primeru izvajanja lova z gosti-na divjega prašiča (v evidenco se vpiše tako vodnika kot lovskega gosta). Nekatere lovske družine imajo vpisne knjige, ki bi lahko služile kot evidenca, nekatere pa tudi vodijo elektronsko evidenco vstopov.

V primeru skupnih lovov se evidentira vse lovce, ki vstopajo v lovišče, (seznam udeležencev skupinskega lova). Ta evidenca (seznam) je že vključena v poročilo o skupinskem lovu.

Iz evidence lovcev, ki vstopajo v lovišče mora biti razvidno, kateri lovci so tudi rejci prašičev ali  divjih prašičev v oborah oziroma prihajajo v stik z njimi.

Evidenca:

·       Evidenca lovcev, ki vstopajo v lovišče


l) Postopki in evidence o izvajanju čiščenja in razkuževanja vozil, obutve in opreme pred in po lovu – velja samo za lov na divjega prašiča.

Odgovorna oseba upravljalca lovišča odgovorna za izvajanje čiščenja in razkuževanja, če to ni oseba iz točke (b) – ustrezna oseba je npr. preglednik divjačine:

(ime in priimek) ZVONKO KOLAR (naslov)SP. BREŽNICA 16, 2319 POLJČANE  

(elektronski naslov) zvonko.kolar2@gmail.com

(številka mobilnega telefona)

0

4

1

4

1

2

8

1

4


OPOMBA: Upravljalec lovišča opiše postopek priprave razkužil (redčenje) glede na vrsto razkužila (navodilo proizvajalca), ki ga uporablja, način čiščenja in dezinfekcij, datum čiščenja, prevozno sredstvo (registrske oznake) čiščenje in razkuževanje obleke in obutve oseb (navedba imena ali sklic na seznam udeležencev skupinskega lova).

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Za razkuževanje vozil, obleke, obutve in opreme pred in po lovu (v primeru skupinskih lovov in v primeru uplenitve pri individualnem lovu – samo divjega prašiča) se uporablja primerno sredstvo – seznam je naveden v prilogah načrta ravnanja (npr. »Virkon«, »Domestos«). Evidence o izvajanju razkuževanja pred in po lovu za vsako lovišče vodi oseba, odgovorna za izvajanje biovarnostnih ukrepov, v tabelarni obliki.


Evidenca:

·       Evidenca o nabavi čistil in razkužil

·       Evidence o izvajanju čiščenja in razkuževanja vozil, opreme, obleke, in obutve


(m) Oprema in sredstva za izvajanje biovarnostnih ukrepov, ki jo mora imeti vsak upravljalec lovišča:

·       visokotlačni čistilec za čiščenje in razkuževanje obutve in opreme, čiščenje in razkuževanje vozil pred lovom in po njem,

·       plastične ali kovinske banjice oziroma vrečke za vleko/transport odstreljene živali od mesta odstrela do prevoznega sredstva

·       čistila in razkužila, krtače, plastična vedra,

·       mesto s tekočo vodo ali mesto z možnostjo priključitve na vodovodno omrežje (npr. zbiralnica uplenjene divjadi)

·       ustrezna ploščad ali mesto, kjer se lahko opravi čiščenje in razkuževanje vozil, opreme in obutve lovcev, ki so prišli v stik z odstreljenimi divjimi prašiči..

OPOMBA: V načrtu ravnanja upravljalec lovišča navede, katero opremo in koliko te opreme in sredstev ima na voljo, kdo je odgovoren za vzdrževanje opreme in obnavljanje zalog opreme, čistil, razkužil, ter kje se ta oprema hrani oziroma uporablja (zbiralnica uplenjene divjadi, lovska koča, druga mesta….)



Načrt ravnanja je bil sprejet dne 05. 03. 2021in objavljen

dne 10. 03. 2021 (kje)Lovska koča LD Poljčane, Hladilnica LD Poljčane, spletna stran LD Poljčane, Občina Poljčane, v vednost vsi člani LD Poljčane



V Poljčane, dne 05. 03. 2021

Ogovorna oseba upravljalca lovišča:

Starešina LD oz. vodja LPN 

Kovačič Tomislav



Oglejte si tudi