Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

Simbioza šola

Na Osnovni šoli Poljčane smo v okviru projekta Simbioza šola organizirali dva tedna brezplačnih računalniških delavnic na katerih smo starejšim (dedkom in babicam) predstavili osnove računalništva, oblikovanje in pošiljanje pisnih in slikovnih sporočil ter iskanje informacij po spletu.
Delavnice je obiskovalo 20 udeležencev. Najstarejši je imel 80 let, najmlajša pa 55. Povprečna starost udeležencev je bila 65 let.  Za nemoten potek je skrbelo 9 prostovoljcev (4 osnovnošolci). Posamezne delavnice so vodili Tanja Juhart, Sašo Juhart, Gašper Bedenik, Marko Opič in Vinko Zobec.

 V prvi delavnici so udeleženci spoznavali računalnik, njegove komponente in osnovni namen uporabe. Na kratko so se seznanili z urejevalnikom besedil. V drugi so spoznali svetovni splet in njegovo uporabo v vsakdanjem življenju. Ogledali so si najbolj priljubljene in obiskane spletne strani. Opozorili smo jih tudi na pasti in nevarnosti uporabe interneta. V tretji delavnici so se udeleženci naučili nekaj osnov oblikovanja besedila v katerega so vstavili sliko. V četrtek so izvedeli na kakšen način deluje elektronska pošta. Naučili so se pošiljati in sprejemati elektronsko pošto. Peti dan so utrdili uporabo klasičnih funkcij mobilne telefonije (klicanje, pošiljanje sporočil, uporabo imenika, fotografiranje, pošiljanje SMS) ter spoznali prenos slike s telefona na računalnik. Seznanili so se z uporabo Skypa, ponovili spretnost brskanja po spletu, oblikovanje besedila in uporabo elektronske pošte. Z vodjo delavnice so si izmenjali pisna in slikovna sporočila.   

Vsi udeleženci in prostovoljci so na koncu dobili tudi potrdilo o udeležbi na delavnicah. Udeleženci so bili z delavnicami zelo zadovoljni.

Pri izvedbi delavnic so pomagali prostovoljci: Gašper Bedenik, Marko Opič, Tanja Juhart, Sašo Juhart, Barbara Ovtar, Timea Kodrič Mlakar, Anja Jančič, Danijela Zrimšek in Vinko Zobec.

 

Vinko Zobec,koordinator Simbioza šola na OŠ Poljčane

Oglejte si tudi