Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

18. Festival lepopisja

V petek, 7. 10. 2022, so v Žički kartuziji na ogled postavili razstavo, ki je nastala v okviru 18. Festivala lepopisja, na katerega so se lahko prijavile osnovne šole iz vse Slovenije. Naslov letošnjega razpisa je bil "Karkoli vam srce poželi" in otroci so se tokrat lahko razpisali o katerikoli temi so želeli.

Cilj festivala je ohranjati kulturo lepega pisanja med osnovnošolskimi otroki tudi v času digitalizacije in sodobnih tehnologij ter ustvarjanje lepopisnih izdelkov z bogato vsebino in osebno noto.

Na razpis je letos prispelo 119 del iz 13 slovenskih osnovnih šol in sicer: OŠ Pod goro Slovenske Konjice, OŠ Špitalič, OŠ Ob Dravinji Slovenske Konjice, OŠ Tepanje, OŠ Loče, OŠ Zreče, OŠ Vitanje, OŠ Miklavž na Dravskem polju, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, OŠ Kajetana Koviča Poljčane, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Bogojina in OŠ Toneta Tomšiča Knežak.

Pravočasno prispela dela je pregledala strokovna komisija in izbrala po tri najboljša iz vsake triade. Letošnja nagrajenka, ki je prejela 2. nagrado med učenci 4., 5. in 6. razredov,  je tudi učenka OŠ Kajetana Koviča Poljčane Ajda Vehovar.

Nagrajenci so iz rok župana Občine Slovenske Konjice, Darka Ratajca, prejeli spominsko priznanje, ki ga je po predlogi nedavno preminulega vsestranskega umetnika Arpada Šalamona izdelala njegova soproga Hedviga Vidmar Šalamon – Heda, lepopisno pa ga je opremila Ines Leskovar. Prav tako so prejeli knjigo Rišemo črke, s katero bodo lahko nadgrajevali svoj lepopis. Gospod Drago Iršič, zeliščar iz Žičke kartuzije, pa je pod pokroviteljstvom gospoda Stanislava Kračuna, začetnika festivala, ponovno poskrbel za bogate zeliščne nagrade vseh nagrajencev.

Po odprtju razstave je pod vodstvom Zale Brglez, ki je dogodek tudi povezovala, sledil kratek ogled obnovljene Cerkve svetega Janeza Krstnika in okrepčilo z zeliščnim čajem in jabolčnim sokom pod kartuzijanskimi oboki.

(vir: ospoljcane.si)

Oglejte si tudi