Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
5°C
PET.
17°C
1°C
Oceni objavo

Narava se prebuja ne vznemirjajte divjadi!

Pomlad je čas ko divjad koti mladiče, zato ne vznemirjajmo naravnega okolja z nepremišljenimi posegi v naravo! Narava se prebuja na vseh koncih in prinaša mladiče divjadi, katere se v zadnjem času skoraj nimajo kam skriti, zaradi vse večjega poseganja ljudi vseh slojev v naravo. Vse več je hrupa zaradi motorjev in podobnih rekvizitov. Ljudje hodijo nekontrolirano po brezpotjih, neoznačenih poteh s strani planinske zveze. Pri tem vodijo še pse katere nekontrolirano puščajo. Prav tako nekontrolirano pušča v naravo, pse veliko lastnikov kateri preganjajo divjad, da ne govorimo o številnih najdenih raztrganih primerkih divjadi.
Najprej se ustavimo pri srnjadi. Srna v maju poleže mladiča nekje v travo in se potem giblje v krogu svojega teritorija okrog njega in ga občasno nahrani. Če najdemo mladiča, ga pustimo in se ga ne dotikamo, saj je mama na preži v neposredni bližini in čaka, da se od mesta umaknemo in se mu potem zopet približa. Prav tako košnja trave, ki ni v pravem vrstnem redu uniči zelo veliko mladičev. Nikoli ne kosimo v krog, ampak iz kroga, da se lahko žival umika.

 

Pri muflonih, je stvar malce drugačna. Ovca se odmakne od tropa in nekje na skritem kraju skoti mladiča ali dva, katera ji že čez nekaj ur sledita. Tu je največja nevarnost klateški pes, kateri z lahkoto dohiti mladiča in ga seveda uniči. Zato apeliramo, da sprehajalci vodijo pse na povodcih.

 

Malce lažja situacija je pri divjih prašičih, ker svinja koti na zalo nedostopnem prostoru. Vendar tudi tu se pojavljajo pohodniki, katerih cilj so vse bolj nedostopni tereni. Vendar tu niso v nevarnosti mali prašički, ampak pohodnik, ki bi takšno svinjo vznemiril, ali se celo dotikal malih prašičkov. Tu pa pride do obratne situacije, ko svinja brani svoj zarod in napade nepridiprava.

 

Še imamo razno divjad: lisice, zajce, fazane, race in ostalo katera prav tako vsaka na svoj način skrbi za razmnoževanje. Vse to se dogaja ravno spomladi. Zato bodimo uvidevni in vsaj spomladi poskrbimo za čim manj moteče posege v naravo. Če bodo imeli mir v svojih teritorijih ne bodo prehajali v druga okolja in povzročali škod kmetom in ostalim lastnikom zemljišč. 

Oglejte si tudi