Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
33°C
17°C
Oceni objavo

28. februarja 2024 – rok za vložitev napovedi za leto 2023

28. februarja 2024 – rok za vložitev napovedi za leto 2023:

Napoved za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Republiki Sloveniji ter v drugih državah članicah EU vložijo tisti davčni zavezanci rezidenti, katerih skupni znesek obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v skladu s predpisi v Republiki Sloveniji ter pri bankah in hranilnicah drugih držav članic EU, doseženih v letu 2023, presega znesek 1.000 evrov.

Napoved za odmero dohodnine od obresti in Napoved za odmero dohodnine od dividend vložijo tisti davčni zavezanci rezidenti in nerezidenti, ki so v letu 2023 dosegli obresti (razen obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Republiki Sloveniji in pri bankah drugih držav članic EU) in dividende, pa jih izplača oseba, ki ni plačnik davka.

Napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov vložijo tisti davčni zavezanci, ki so v letu 2023 odsvojili vrednostne papirje in druge deleže ter investicijske kupone.

Napoved za odmero dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem vložijo tisti davčni zavezanci, ki so v letu 2023 fizičnim osebam oddali v najem premično ali nepremično premoženje in ne gre za dohodke iz najema skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (npr. hišniških stanovanj) preko upravnikov.

Vložitev napovedi vseh naštetih vrst dohodkov najlažje opravite elektronsko preko:

• storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki,

• storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki kot lastni dokument.

(Napoved je mogoče oddati tudi osebno ali po pošti pri finančnem uradu, kjer je davčni zavezanec vpisan v davčni register).

Napoved za odmero davka od dobička od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov vložijo tisti davčni zavezanci rezidenti, ki so v letu 2023 odsvojili izvedeni finančni instrument, pridobljen na dan 15. 7. 2008 ali kasneje. V kolikor je bilo opravljenih več kot deset transakcij – pridobitev v preteklih letih in obdavčljivih odsvojitev v preteklem letu je napoved potrebno vložiti izključno preko sistema eDavki.

Oglejte si tudi