Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
ČET.
13°C
4°C
Oceni objavo

Ob občinskem prazniku slovesno v Oplotnici

Občina Oplotnica je postala polnoletna in se je prelevila iz najstnice v zalo dekle
Prva izmed prireditev je bila slavnostna akademija ob občinskem prazniku v petek 20 maja. Bila je tudi nekakšen uvod v tridnevno zelo pestro dogajanje.

 

Obiskovalci so v hram kulture vstopali ob taktih domače pihalne godbe, ki letos praznuje 20-obletnico obstoja. Prvi glasbeni gostje so bili člani Okteta Planika, ki so s svojimi žametnimi glasovi poskrbeli, da je praznovanje dobilo še dodatno težo.

 

Za nostalgijo pred dalmatinskim večerom so poskrbeli člani in članice Mešanega pevskega zbora Kulturnega umetniškega društva Oplotnica. To nedeljo bodo namreč na ploščadi grajskega dvorišča pevci Moškega pevskega zbora z gosti poskrbeli za nepozaben dalmatinski melos.

 

Kultura, kot taka ima tisoč in en obraz. Eden izmed njenih odtenkov je tudi glasba, ki ne pozna ne meja ne jezikovnih ovir. Za to zvrst skrbijo v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica oziroma natančneje v njenem dislociranem oddelku v Oplotnici. Na akademiji je dve pesmi zaigral kvartet trobil pod mentorstvom Valterja Kukoviča.

 

S svojim angelskim glasom in kitaro, je za evforijo poskrbela komaj 15 letna Tina Vinter, ki se lahko pohvali z odličnim 2. mestom v svoji kategoriji na pevskem tekmovanju Blejski zlati mikrofon 2015 in nastopom na Mini Emi.

 

Trubadurstvo na Slovenskem vsekakor še ni izumrlo. To je dokazal član Literarne sekcije KUD Oplotnica Stanko Horvat, ki raznaša pomembnost poezije med ljudi. Zbrano občinstvo je lahko prisluhnilo naslednjim pesmim; Trubadurjev glas, Mavrični čas, Tvoj glas in Šepet tišine.

 

Znanilci pristne narodne pesni, so v zasedbi Ljudskih pevcev domačega kulturnega društva. Le ti s svojim neizmernim navdušenjem skrbijo, da bi pozabi iztrgali ljudsko pesem. Iz njene zakladnice so odpeli dve pesmi. V ta kontekst bi lahko uvrstili tudi pesmi o praznovanju. Jana Gliha Hohler, Bernarda Tič in Kaja Sluga so predstavile pesmi Štefke Tajnikar Ob košnji in Žanjice, ter Justine Rupnik Življenje ni praznik.

 

Da je prireditev minila udarno, je zasluga treh mladih fantov. Ti so namreč združili moči in nastal je ansambel z imenom Udar. Le tega sestavljajo Jan Alenc, Luka Pliberšek in Rok Erker. Na mladih svet stoji pravi ljudska modrost. Da je tako, sta dokazala Jaka in Jerneja Krošl. Prvi je povedal pesem Rad imam in slednja pesem o Štorklji.

 

O lepotah kraja z imenom Oplotnica sta v pesmi in petju spregovorili Marica Kranjc in Majda Majer, ki je tudi avtorico pesmi spremljala na kitari. Celotno prireditev je spretno krmarila moderatorka in nepogrešljiv glas oplotniških prireditev Katja Krajnc.

 

Oglejte si tudi