Logo MojaObčina.si

Oplotnica

DANES
4°C
-1°C
JUTRI
11°C
1°C
Deli
2182

Čestitka za prejeto plaketo

Med letošnjimi dobitniki spominske plakete z grbom občine Oplotnica je tudi ženski pevski zbor Kulturno umetniškega društva Oplotnica. Ob tej priložnosti jim članice in člani njihovega društva iskreno čestitajo.

Priznanje so prejele za 30 let neprekinjenega delovanja.

Še obrazložitev:

Na pobudo zanesenjakinj Amalije Perbil, ki je bila deset let prva predsednica zbora in Jožice Brečko, ki je zbor vodila dvajset let, se je v jeseni leta 1989 ustanovil Ženski pevski zbor, ki je takrat štel dvajset pevk. Prvi odmevnejši nastop se je zgodil dve leti pozneje v takrat še Krajevni skupnosti Oplotnica. Od takrat se zbor udeležuje vseh prireditev v občini Oplotnica kot tudi izven meja občine in države.

Pevke so že dvakrat gostovale v Frankfurtu, po eno gostovanje zunaj meja naše domovine pa so opravile v Novem Sadu in Stuttgartu. Bile so dobre gostiteljice mešanemu pevskemu zboru iz Varne v Bolgariji. Navezale so še stik z Ženskim pevskim zborom Kulturno umetniškega društva Bočna iz Nazarij. Bile so tudi med udeleženci različnih pevskih revij, in sicer v Slovenskih Konjicah, Zrečah, Slovenski Bistrici in Šentvidu pri Stični.

Do zdaj je zbor izdal dve zgoščenki. Prvo leta 2002 z naslovom »Pesmi mojih sanj« in drugo ob dvajseti obletnici obstoja leta 2009 z naslovom »20 pesmi za 20 let«. Zadnji zgoščenki je bil dodan DVD z naslovom »Ogrlica spominov«.

V sezoni 2013/2014 se zbor samo v pičlih petih mesecih pripravi za revijo pevskih zborov v Slovenski Bistrici in se na njej zelo dobro odreže, ter se po mnenju ocenjevalca uvrsti na regijsko raven.

Sam zbor je v teh treh desetletjih obstoja doživel tudi nekaj zelo pomembnih sprememb. Niso samo prihajale in odhajale pevke, ampak so se menjavale tudi predsednice. Tako je leta 2000 postala predsednica Marija Rupnik - Miša, tej je sledila Katja Hatunšek Lesjak in nato Berta Nemec, ki je predsednica še danes.

Po dvajsetih letih Jožica Brečko prepusti vodenje zbora Franji Gomaz Jamnik. Njo je na čelu zbora nasledil Samo Jezovšek.

Zadnja večja prelomnica v delovanju Ženskega pevskega zbora se je zgodila v letu 2017, ko je zbor prevzel pevovodja Ervin Šega. Tako so pevke samo v dveh letih, 2017 in 2018 opravile kar 24 nastopov po celotnem ozemlju naše države. V goste oziroma na povratni obisk so prišli tudi člani Društva Slovencev Kredarica iz Novega Sada. Pevke so jih gostile na reviji pevskih zborov, ki je potekala 25. junija 2017 v cerkvi svete Barbare.

Vendar petje v zboru ni samo druženje in ljubezen do prepevanja. Zanj je potrebno veliko trdega dela, odrekanja in še marsičesa, kar že tri desetletja krasi pevke Ženskega pevskega zbora Kulturno umetniškega društva Oplotnica.

                                                                                                                             KUD Oplotnica
Vir fotografij: www.novice.si in Foto Brbre

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi