Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

DRUŠTVO VITA ZA POMOČ PO NEZGODNI POŠKODBI GLAVE DELUJE ŽE 30 LET

Poškodbe glave so civilizacijski davek sodobnega časa in eden največjih zdravstveno – socialnih problemov v večini razvitih zahodnih dežel. Razvoj tehnike in prometa, spremenjen način življenja, ekstremni športi in nasilje so glavni vzroki nezgodnih možganskih poškodb. Prizadenejo vsa področja človekovega delovanja: gibanje, čutenje, zaznavanje in dojemanje okolja, odzivanje nanj, sporazumevanje, vedenje, čustvovanje. Pogosto so trajne in ne spremenijo le življenja poškodovanega, ampak prizadenejo celotno družino.

 

Društvo Vita je tako nastalo na pobudo staršev poškodovanih otrok in deluje že okroglih 30 let. Poškodovanim nudimo socialnovarstvene programe za vključevanje v družbo, aktivno preživljanje časa, razvijanje in ohranjanje socialnih veščin, miselnih sposobnosti ter fizičnih in psihičnih sposobnosti.

 

V Ljubljani deluje dnevni center kjer se naši člani družijo, se udeležujejo delavnic, organiziramo pa tudi fizioterapijo in masažo. Vsak mesec organiziramo izlet ter tako spoznavamo lepote Slovenije in pridobivamo nova znanja, dvakrat letno pa za naše člane organiziramo tabor. Svojci poškodovanih pri nas lahko dobijo nasvete in se vključijo v podporno skupino.

 

Poleg socialno varstvenih programov izvajamo tudi program osebne asistence, ki je namenjen vsem vrstam invalidnosti. V ta program se lahko vključijo invalidne osebe, ki preko oddaje vloge na Centru za socialno delo pridobijo odločbo o pravici do osebne asistence. V letu 2023 se bomo vključili v izvajanje obnovitvene rehabilitacije, katero financira Zavod za zdravstveno zavarovanje.

 

Ker pa želimo, da bi bilo nezgodnih poškodb čim manj, je pomembna dejavnost društva tudi preventiva na področju cestnega prometa. Največ poškodb možganov se namreč zgodi zaradi prevelike hitrosti, uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ali hojo, vožnje pod vplivom alkohola ali mamil, neuporabe varnostnega pasu in čelade, slabe vidnosti pešcev na cesti in neupoštevanja cestno prometnih predpisov. V ta namen, s podporo Agencije RS za varnost prometa, redno izvajamo predavanja s katerimi ozaveščamo javnost o tovrstni problematiki.

 

Več o nas, aktualna dogajanja in kontakte boste našli na spletni strani http://www.vita-poskodba-glave.si/ in družabnem omrežju Facebook pod imenom Društvo Vita (https://www.facebook.com/d.vita.novicke).

 

 

Društvo Vita za pomoč po nezgodni poškodbi glave

Oglejte si tudi