Logo MojaObčina.si

Oplotnica

JUTRI
20°C
10°C
TOR.
15°C
9°C
PLANINSKO DRUŠTVO OPLOTNICA
Deli
Šport in rekreacija, Zunanji športi

PLANINSKO DRUŠTVO OPLOTNICA

Predstavitev

Planinsko društvo Oplotnica je bilo ustanovljeno 22. avgusta leta 1950. Iniciativni odbor za ustanovitev društva je vodil Štefan Jurak, prvi predsednik društva pa je bil Franjo Božič.
Pobuda za ustanovitev društva je nastala predvsem zaradi težnje, da se pod Roglo - to je na Pesku, postavi planinsko kočo ter seveda organizirani planinski dejavnosti v osrčju Pohorja.

Planinska dejavnost v teh krajih je bila prisotna že pred vojno, po vojni pa se v zapisih omenja leto 1948 kot dejavnost v okviru drugih društev.

Koča na Pesku ima zametke v majhnih objektih, ki so že pred vojno služili kot zatočišče za gozdne delavce in tudi planince, a so bili med vojno uničeni. Po vojni je na tem mestu bil za podobne namene zgrajen manjši objekt. LIP Konjice, ki je bil lastnik tega objekta, ga je preuredil in namenil tudi planinstvu. Takratna zakonodaja ni ustrezno urejala statusa objektov poznejšega družbenega standarda, zato je po dograditvi v letu 1954 med LIP-om in Pesek_KocaPD Oplotnica sklenjena kupoprodajna pogodba za Kočo na Pesku s kupnino v simboličnem znesku. Tako je PD postalo lastnik koče. Od takrat dalje se je planinska dejavnost društva osredotočila predvsem obratovanju koče na Pesku ter zagotavljanju varnega zavetja planincem v osrčju Pohorja, kot so ta del Pohorja takrat radi poimenovali, manj pa s pohodništvom.

Pohodništvu in planinarjenju se je društvo bolj posvetilo potem, ko je leta 1985 Kočo na Pesku prevzel vnajem Unior Turizem.

ZAKAJ SE ZDRUŽUJEMO V PLANINSKO DRUŠTVO?


Planinska dejavnost, ki je opredeljena kot športna dejavnost, je dejavnost, ki se ne kaže v konkretnih rezultatih (razen alpinizma). Njeno poslanstvo se kaže v tem, da vzpodbuja pri ljudeh notranji čut za gibanje v naravi in jim z organiziranjem pohodov in izletov omogoča priliko, da v sebi prebudijo speča čustva. Da je res tako, kažejo številčni podatki o udeležencih na organiziranih turah v hribe in na pohodih. Število udeležencev nenehno raste, vse več je takih, ki se v manjših skupinah podajo v hribe v lastni organizaciji. Ni več planinskih prireditev, na katerih ne bi bili prisotni tudi naši planinci.

Število članov društva ni vedno odraz števila občanov, ki jih pogosto pot zanese v hribe. Prav gotovo pa se z dejavnostjo društva in dejavnostjo članov društva število ljubiteljev gibanja v naravi povečuje, strokovno usposablja in vzgaja. Ravno v tem pa se kaže poslanstvo planinskih društev in menimo, da je k temu v polstoletnem obdobju prispevalo ustrezen del tudi Planinsko društvo Oplotnica.

Dejavnost društva v zadnjem obdobju bo mogoče prepoznati skozi druge prispevke, ki jih bo vsebovala spletna stran in k njeni pestrosti lahko prispevate tudi Vi kot član ali le bežni opazovalec, v obliki prispevka ali le s pobudami in predlogi.

Zadnje vsebine