Logo MojaObčina.si

Oplotnica

JUTRI
23°C
0°C
PET.
23°C
6°C
KNJIŽNICA JOSIPA VOŠNJAKA SLOVENSKA BISTRICA
Deli
Kultura, Knjižnica

KNJIŽNICA JOSIPA VOŠNJAKA SLOVENSKA BISTRICA

Predstavitev

Knjižničarstvo ima v Slovenski Bistrici zelo dolgo tradicijo. Njegovi začetki segajo v leto 1958, ko je bila ustanovljena prva farma knjižnica. Za razvoj bralne kulture na slovenjebistriškem imata velike zasluge narodna buditelja dr. Josip Vošnjak in Lovro Stešišnik.
Matična knjižnica občine Slovenska Bistrica je bila ustanovljena 8. februarja 1965. Ob ustanovitvi je imela 3200 enot knjižničnega gradiva. Deset let pozneje, 8. februarja 1975, je bila ustanovljena Pionirska knjižnica. Leta 1984, ob 150-letnici rojstva dr. Josipa Vošnjaka, se je Matična knjižnica preimenovala v Knjižnico Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica, saj je njegovo ime močno povezano s tradicijo in koreninami knjižničarstva pri nas.Zraven osrednje knjižnice v Slovenski Bistrici delujejo tudi njene enote: v Oplotnici, Poljčanah, Makolah, na Pragerskem, Tinju in Keblju.
Tudi v Oplotnici ima knjižničarstvo že dolgo tradicijo - njeni zametki segajo v zgodnji povojni čas. Najprej so knjige našle svoj prostor v prostorih grajske pristave, nato v kulturnem domu, med leti 1982 in 1997 pa se je selila še dvakrat. Tako danes deluje na Prešernovi cesti 29 in smo v pričakovanju selitve v nove prostore.

Zadnje vsebine