Logo MojaObčina.si

Oplotnica

DANES
26°C
13°C
JUTRI
28°C
13°C

Usposabljanje za VODNIKA INTERPRETATORJA

leta 2018 smo vstopili v EVROPSKO LETO KULTURNE DEDIŠČINE. V okviru tega se bodo v najrazličnejših kulturnih institucijah zvrstili dogodki in projekti, katerih glavni namen je spodbuditi zanimanje za kulturno dediščino v javnosti, še posebej pri otrocih in mladih.

 

Po čem si želite to leto zapomniti Vi? Morda po tem, da ste nadgradili svoje profesionalne oz. osebne kompetence na področju vodenja po naravni in kulturni dediščini? Potem je usposabljanje za VODNIKA INTERPRETATORJA prava priložnost, da se tudi vi pridružite vsem, ki so leta 2017 uspešno zaključili program ter ob tem pridobili dragocene izkušnje in znanje s področja vodenja.

 

Po uspešno izpeljanih treh usposabljanjih Vam z veseljem sporočamo, da aprila nadaljujemo z izvedbo v Mariboru!

 

Celodnevno usposabljanje s potrdilom Evropskega združenja za interpretacijo dediščine (Interpret Europe) je med turističnimi vodniki, izvajalci delavnic, izobraževalci, projektnimi vodji ter pedagoškimi delavci naletelo na izjemen odziv. Še posebej smo bili veseli, ker so usposabljanje prepoznali interpretatorji tako naravne kot kulturne dediščine.

»Metode dela, vzdušje v skupini in gradnja samega sebe ob krutem spoznanju, da sem si vzela premalo časa, da bi navdihnila sebe in vključila publiko, ti omogoči uvid v dejstvo, da ni pomembno, kaj veš, temveč, kakšen pomen v določenih informacijah zaznajo udeleženci interpretacije.« (dr. Tanja Lešnik Štuhec, visokošolska učiteljica na Fakulteti za turizem v Brežicah Univerze v Mariboru, Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor in Visoki šoli za hotelirstvo in turizem Bled za predmete Destinacijski management, Trajnostni razvoj, Zeleni turizem in Lokalno turistično vodenje)

Udeleženci programa boste s pomočjo praktičnih vaj in napotkov pridobili kompetence, ki bodo dopolnile Vaše znanje s področja vodenja ter dale nov vpogled na interpretacijo naravne in kulturne dediščine.

 

Program zajema:

 • Standardi interpretativnega vodenja.
 • Metodologija interpretativnega vodenja.
 • Razvoj pozicijskega stavka.
 • Interpretativni nastop in interpretativni sprehod.
 • Osebna in neosebna interpretacija.
 • Praktične vaje ter analizo vodenja.

 

Za uspešno pridobitev certifikata mora kandidat:

 • Uspešno opraviti kratek pisni test.
 • Opraviti interpretativni nastop in podati interpretativno kritiko drugega nastopa.
 • Pripraviti pisni izdelek po zaključku izobraževanja

 

Usposabljanje vključuje:

 • 40-urno usposabljanje za vodnika interpretatorja.
 • Priročnik vodnik interpretator.
 • Enoletno članstvo v Evropskem združenju za interpretacijo dediščine (Interpret Europe).
 • Potrdilo o udeležbi na usposabljanju.
 • Potrdilo vodnik interpretator s strani Interpret Europe ob uspešno opravljenih nalogah. (Potrdilo ne nadomešča licence za nacionalnega turističnega vodnika)

 

Celodnevno usposabljanje s potrdilom Evropskega združenja za interpretacijo dediščine (Interpret Europe) bo potekalo med vikendi na Mariborski razvojni agenciji, in sicer pod vodstvom Janje Sivec, trenerke vodnikov interpretatorjev in trenerke gostiteljev interpretatorjev.

 

Termini in kraj izvedbe:

 • 6.-8. april in 14.-15. april 2018 (Mariborska razvojna agencija, Pobreška cesta 20, 2000 Maribor).

 

Strošek 40-urnega usposabljanja je 390 EUR in se izvede ob minimalno 12 udeležencih. (Število udeležencev je omejeno na 16).

 

Za dodatne informacije in pojasnila smo dosegljivi na 02 333 1 308 in klavdija.gornik@mra.si.

 

Več informacij o usposabljanju na janja.sivec@dlegende.com in spletni strani  http://www.interpret-europe.net/top/training/guide-course.htmlter https://www.facebook.com/vodnikinterpretator/

 

Janja Sivec v sodelovanju z Mariborsko razvojno agencijo

 

Odzivi udeležencev po usposabljanju:

»V veliko veselje lahko povem, da mi je pridobljeno znanje, poimenovanje in samo dojemanje interpretacije podalo ogromno novih izkušenj, orodij in metod, ki jih bom z veseljem uporabljal v delu v turizmu, športu in javnem nastopanju. Interpretacija je v bistvu zame zgodba, ki te prevzame, zgodba, ki ti odpre pozitivna razmišljanja, poda nova vprašanja in odgovore. Interpretirati – kreirati – izvesti v zanimivo zgodbo zagotovo veže nase nova spoznanja, čustva, spomine. Vsakemu, ki v mojih vrsticah vidi vsaj 20% samega sebe, usposabljanje toplo priporočam. Novi ljudje, nova spoznanja, odlično organizirano in vodeno usposabljanje. Hvala vsem, da sem bil del tega.« (Aleksander Furek, Turistično društvo Starše)

»Usposabljanje je bilo dragoceno, ker sem na njem spoznala nov in jasno strukturiran pristop za predstavitev naravne in kulturne dediščine. Naučila sem se, kako bolj ali manj znana orodja za predstavitev uporabiti na nov način in z njihovo pomočjo dati globlji in širši pomen objektom, pojavom in prostorom, ki so edinstveni ter predstavljajo vrednoto, ki jo je vredno ohranjati. Usposabljanje priporočam vsem, ki si želijo vzpostaviti bolj neposredno doživet, oseben in odgovoren odnos do narave, kulture, soljudi.« (Barbara Škarja, krajinska arhitektka)

»Usposabljanje Interpret Europe je bilo zame poučna in zanimiva izkušnja pa tudi doživetje in lep spomin - v bistvu ravno to, kar želi odlična "tršica" Janja Sivec naučiti, da bi dosegli pri obiskovalcih ali drugi publiki. Pri tem uporablja različne metode in tehnike, ki so koristne tudi pri izvajanju delavnic ali predavanj, ne le pri turističnem vodenju. Na kratko, pet slikovitih dni novih znanj in spoznanj, izzivov in malih zmag v družbi čudovitih ljudi.« (Mihaela Škrlj Brglez, predavateljica na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor in promotorka dostopnega turizma)

 

»Več let sem iskala možnost za udeležbo na izobraževanju za interpretacijo naravne in tudi kulturne dediščine. Letos se je ponudila priložnost za udeležbo le te v Sloveniji. Zadostna mera poglobljenega znanja na temo dediščino v splošnem, ter uvid in razširjanje obzorja za "vživljanje in doživljanje" dediščine skupaj z obiskovalci. Prijetna manjša skupina, s precej operativnih praktičnih nalog in izvedb ter nastopov. Intenzivni petdnevni tečaj, z izjemnim praktičnim delom (tudi precej napornim :)). Usposabljanje je odprlo obzorja in pogled "čez rob" ali celo "out of the box", z razmišljanjem o dodatnih osebnih in poklicnih priložnostih.« (Petra Gregorc, mladinska planinska vodnica)

 

»Usposabljanje je bilo resnično zelo intenzivno. Janja Sivec nam je približala interpretacijo na svež, inovativen način in pridobljeno znanje je obrnilo na glavo moj dosedanji koncept klasičnega turističnega vodenja. Zame je bilo celotno usposabljanje prijetna in dragocena izkušnja, ki me je napolnilo s pozitivno energijo in motivacijo za moje nadaljnje delo. Priporočam vsem, ki delate v turizmu.« (Carmen Klepej, turistična vodnica)

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi