Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Novo mesto
JUTRI
5°C
3°C
TOR.
4°C
3°C
Oceni objavo

Sezona piknikov in transport hrane (varna priprava hrane)

Sezona piknikov ob dobri hrani in pijači je v polnem zamahu. Hrana se na takšnih dogodkih velikokrat pripravlja v improviziranih pogojih, ob visokih zunanjih temperaturah, brez tekoče pitne vode, hladilnih naprav, delovnih površin in pripomočkov. Pomembo je, da piknike v naprej načrtujete, priprava hrane naj bo enostavna in sprotna. Nehigienska oziroma neprimerna priprava in shranjevanje živil v toplem vremenu, omogočata idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, ki so lahko vzrok za različne okužbe in zastrupitve z živili. 

Pri pripravi hrane je potrebno upoštevati pravilne higienske postopke in osnovna higienska načela za varnost živil:

- Za transport na mesto piknika, shranjevanje živil na lokaciji in za morebitna neporabljena živila uporabljajte ohlajene hladilne torbe. Le te naj bodo ločene za surova živila, gotova živila in pijačo. Namestite jih v senco in jih odpirajte le po potrebi.

- Surova živila naj ne pridejo v stik z živili, ki so že pripravljena za uživanje.

- Pribor, orodje, oprema in posode uporabljajte ločeno za surova in gotova živila (npr. ne uporabljajte istega pribora in posode za surovo in pečeno meso).

- V kolikor na mestu piknika ni dostopna neoporečna pitna voda, imejte s seboj ustrezno količino ustekleničene vode. Živila, predvsem sadje in zelenjavo, očistite in operite že doma.

- Vzdržujte higieno rok, pribora in opreme. V kolikor za higieno rok ni dovolj pitne vode, uporabite alkoholne robčke za enkratno uporabo.

- Odtajanje mesa naj poteka v hladilniku ali pod hladno tekočo vodo. Meso mora biti pred peko na žaru popolnoma odtajano.

- Surova in pripravljena živila vedno pokrijte, da preprečite onesnaževanje.

- Pri pečenju na žaru z ogljem pazimo, da so rešetke vroče in čiste.

- Poskrbite za ustrezno toplotno obdelavo živil. Zunanji videz mesa, zažgana, pooglenela površina ni zagotovilo, da je meso v sredini dovolj pečeno (v sredini ne sme biti rožnato ali krvavo). V kolikor imate možnost, uporabite vbodni termometer.

- Gotova živila čimprej porabite in jih ne shranjujte v temperaturnem območju med 5°C in 63°C. Če so bila živila shranjena v tem temperaturnem območju več kot dve uri, jih zavrzite.

Z ustreznimi higienskimi ukrepi z živili ravnajte odgovorno ter s tem poskrbite za svoje in zdravje ljudi okoli vas. Veselo piknik sezono!

 

 

 

Oglejte si tudi