Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Pitna voda v naši občini je kakovostna

Komunala Novo mesto izvaja dejavnost oskrbe s pitno vodo na področju osmih občin, kjer upravlja z 19 vodovodnimi sistemi in 19 vodnimi viri. Nadzor nad kakovostjo pitne vode izvajajo v skladu s Pravilnikom o pitni vodi in v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, rezultati preizkušanja pa dokazujejo, da je voda, ki priteče iz vodovodnega omrežja kakovostna ter mikrobiološko in fizikalno primerna.

V letu 2022 je bilo za potrebe mikrobioloških in fizikalno-kemijskih analiz odvzetih 558 vzorcev pitne vode. Neskladja so se pojavila v slabih dveh odstotkih vseh odvzetih vzorcev, oziroma v 9 mikrobioloških in 1 fizikalno-kemijskih kot posledica povečane motnosti po pravilu loma na cevovodu.

Mikrobiološke analize vode

Z mikrobiološkimi raziskavami se ugotavlja prisotnost bakterij in parazitov v pitni vodi. V letu 2022 je bilo za potrebe MB odvzetih 411 vzorcev, od katerih je bilo 9 neustreznih. Kot najpogostejši vzrok za neustreznost vzorcev je povečano število koliformnih bakterij in skupno število bakterij pri  22°C in 37°C, vendar pa prisotnost omenjenih mikroorganizmov neposredno ne ogroža zdravja ljudi.

Vzrok za mikrobiološke neskladnosti je bila v nepretočnosti internega (hišnega) omrežja in posledično povečano število koliformnih bakterij. Vsi kontrolni vzorci odvzeti po izvedenem izpiranju so bili ustrezni.

Fizikalno-kemijske analize vode

Parametri osnovne fizikalno-kemične analize so amonij, barva, motnost, vonj ter okus. V lanskem letu je bilo za potrebe fizikalno-kemijskih analiz odvzetih 147 vzorcev, od katerih je bil en neustrezen. Vzrok fizikalno-kemijske neustreznosti je bil povišana motnost kot posledica vzdrževalnih del na vodovodnem omrežju in povišana motnost na vodnih virih zaradi izdatnih padavin ter potresnih sunkov. Poleg osnovnih parametrov se v vodi ugotavlja tudi prisotnost nekaj manj kot 90 kemijskih snovi in spojin, kot so kovine, pesticidi in ogljikovodiki.

Iz rezultatov preizkušanja lahko povzamemo, da je voda, ki priteče iz vodovodnega omrežja kakovostna ter mikrobiološko in fizikalno skladna z normativi, ki jih določa pravilnik o pitni vodi. Več o ustreznosti vzorcev v omrežju v letu 2022 in vodnih virih si lahko ogledate v priloženem dokumentu.

Ažurno spremljajte kakovost pitne vode

Podrobne podatke o analizah vodnih virov in informacije o dogajanjih na vodovodnem omrežju lahko preverite na spletni strani Komunale Novo mesto.

Če želite prejemati SMS ali elektronsko obvestilo v primeru poslabšanja kakovosti pitne vode obiščite povezavo ali si naložite aplikacijo pitne vode. Aplikacija omogoča tudi spremljanje stanja oskrbe s pitno vodo - na ta način boste tekoče obveščeni o motnjah pri oskrbi s pitno vodo v vašem vodovodnem sistemu.

Oglejte si tudi