Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Pred rotovžem zven nove zvočne kompozicije

Pred rotovžem je zvočna galerija Arkade pripravila novo slušno doživetje. Javni prostor na Glavnem trgu bo tako do 7. oktobra obogaten z zvočno kompozicijo Robertine Šebjanič in Lene Ortega. Liminalnim sozvočjem, navdihnjenim z megalitskim spomenikom Iberskega polotoka in ekologijo mehiške prestolnice, lahko prisluhnete vsak dan med 16. in 18. uro.

Liminalna sozvočja // TerraAstroCene

Zvočne krajine portugalskega kromleha Almendres, največjega megalitskega spomenika na Iberskem polotoku, so zajeli sodelavci platforme Cultivamos Cultura, v zvočni sprehod pa sta jih oddaljeno oblikovali Lena in Robertina (Ciudad de México – Ljubljana – Evora). Skladba naslavlja spomenikov tisočletni obstoj. Dejstvo, da je v vselej spreminjajočem se svetu uspel preživeti vse od časov, ki jim rečemo Neolitik, dela njegovo zvočno prezenco nadvse zanimivo. Spomenik je slavil medprostor med planetom Zemlja in zvezdami.

Liminalna sozvočja // AviaAquatoCene

V središču zvočnega dela je Cantera Oriente, področje, ki je del Univerzitetnega mesta v mehiški prestolnici. Danes je področje znano kot Varovalni pas A3 ekološkega rezervata Pedregal de San Angel, pa tudi kot laboratorij za ekološke raziskave mehiške univerze UNAM in vadbeni prostor nogometne ekipe Pumas. Pred tem sta na območju obratovala kamnolom in tovarna asfalta. Po petindvajsetih letih izkoriščanja so leta 1996 na tej lokaciji odkrili naravni izvor vode in zaprli obrate, področje pa v upravljanje predali univerzi. Posledica težke industrije je bila šestnajst hektarov široka in dvainštirideset metrov globoka zemeljska razpoka. Da bi spodbudili rast dreves, so nad asfalt nasuli meter zemlje. Ob naravnem izviru so v Canteri Oriente še štiri jezera. Zvočno delo AviaAquatoCene sestavljajo terenski posnetki s področja. Vsak posnetek priča o zgodbi prostora. Je zvok zraka in vode, je zgodba od spodaj in zgoraj.

Produkcija: MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti v sodelovanju z MONM

Produkcija zvočnega dela: Zavod Sektor

Podpora: Mestna občina Novo mesto in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Oglejte si tudi