Logo MojaObčina.si
JUTRI
27°C
7°C
TOR.
26°C
11°C
Oceni objavo

Mednarodni glasbeni festival Sem glasba, sem mesto

Mednarodni glasbeni festival SEM GLASBA, SEM MESTO (SGSM) se odvija v produkciji Zavoda Novo mesto že osmo leto. Na različnih lokacijah po Novem mestu bo potekal med 29. majem in 3. junijem. Raznolik koncertni program bo tudi letos pospremilo mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu, ki bo v Novo mesto privabilo mlade pevce iz Slovenije in tujine. Obiskovalci festivalskih dogodkov bodo imeli priložnost doživeti utrip Novega mesta s pomočjo turistično obarvanega spremljevalnega programa.

Letošnji festival SGSM bo otvoril Pihalni orkester Krka pod taktirko mednarodnega gosta, odličnega belgijskega skladatelja in dirigenta, Barta Picquerja. Rdeča nit festivalskih glasbenih večerov bo instrumentalna glasba – od velikih zasedb, kvinteta, dueta in solistov. Tradicionalno bo v okviru festivala potekala Noč slovenskih skladateljev. Festivalska novost je koncert namenjen naši najmlajši publiki in mladim po srcu z glasbeno pravljico - Trobilni kraval, živalski karneval, ki ga sestavlja trobilni kvintet Contrast skupaj z Lucijo Ćirović kot pripovedovalko. Sledi koncert nagrajencev lanskega mednarodnega tekmovanja SGSM 2023 v solo petju ter koncert priznanega harmonikarja in komponista Jure Tori, skupaj z avstrijskim kontrabasistom Wolframom Derschmidtom. Na zadnji dan bo finale tekmovanja s simfoničnim orkestrom Cantabile, kjer bodo najboljše tekmovalke in tekmovalci, ki se bodo prebili v finale, svoje znanje predstavili z najboljšim programom pripravljenim za tekmovanje. V kategoriji opera pa bodo tekmovalke in tekmovalci svoj finalni nastop izvedli ob spremljavi simfoničnega orkestra Cantabile in tako doživeli edinstveno izkušnjo.

Festivalski dogodki se bodo odvijali na različnih lokacijah, v Kulturnem centru Janeza Trdine (Trdinova dvorana, ploščad KCJT), Evangelijski cerkvi Dobrega pastirja ter Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto. 

V sklopu festivala bo potekalo že 5. mednarodno pevsko tekmovanje v operi in samospevu. Pevsko tekmovanje bo 2. in 3. junija, tekmovalce pa bo ocenjevala štiričlanska mednarodna žirija. 

Obiskovalci festivalskih dogodkov bodo imeli priložnost doživeti utrip Novega mesta s pomočjo turistično obarvanega spremljevalnega programa. Spremljevalni program bo v sodelovanju s TIC Novo mesto obsegal turistično vodenje »Glasbene zapuščine Novo mesto« in »Gradu Grm z okolico.«

Na voljo so tudi zelo ugodne festivalske vstopnice, enotna festivalska vstopnica za šest koncertnih večerov stane 48 € (nakup možen samo na blagajni KCJT). Imetnikom enotnih festivalskih vstopnic je brezplačno na voljo celoten spremljevalni festivalski program in bon za brezplačno izposojo supa, kanuja ali čolna na Mestni plaži Novo mesto. Imetnikom posamičnih vstopnic je brezplačno na voljo spremljevalni program izbranega dneva. Za dogodke spremljevalnega programa je treba udeležbo predhodno potrditi ob nakupu vstopnice na blagajni KCJT.    
 
Celoten osrednji in spremljevalni program ter vse informacije lahko najdete na spletni strani https://www.kcjt.si/program/sem-glasba-sem-mesto/sgsm-2023 .

Nakup in rezervacija vstopnic je možna na blagajni KCJT, Novi trg 5, Novo mesto, v spletni prodaji: https://www.kcjt.si/, vse informacije in rezervacije na tel. št.: 07 393 0 395, 064 220 922 ali blagajna@novomesto.si.  

Oglejte si tudi