Logo MojaObčina.si

Novo mesto

JUTRI
29°C
16°C
ČE.
27°C
15°C

Javni raziskovalni zavod Rudolfovo

Na Razvojnem centru Novo mesto je včeraj potekala novinarska konferenca ob ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo - Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto. Prizadevanja jugovzhodne Slovenije za raziskovalno in znanstveno dejavnost, do sedaj opravljeno delo na tem področju ter načrte za prihodnost so predstavili: direktor Razvojnega centra Novo mesto Franci Bratkovič, župan Gregor Macedoni, župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, župan Občine Metlika Darko Zevnik, župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek in direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine Tomaž Kordiš.

Na Razvojnem centru Novo mesto (RC Novo mesto) pozdravljajo odločitev Vlade Republike Slovenije o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto (JRZ Rudolfovo). Ideja o le-tem ni nova, omenjena je že v Regionalnem razvojnem programu za finančno perspektivo 2014 – 2020. Do prvega premika na tem področju je prišlo leta 2016, ko so Mestna občina Novo mesto ter občine Trebnje, Črnomelj in Metlika, ob pobudi RC Novo mesto, zagotovile prva zagonska sredstva za delovanja Centra razvoja, raziskav in inovacij (CRRI). Na otvoritvi leta 2017 je bilo ob prisotnosti ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Maje Makovec Brenčič, izpostavljeno, da si želimo: več mikro in malih podjetij, več tehniške inteligence, dvig digitalne pismenosti ter podjetjem približati Industrijo 4.0.

CRRI je od samega začetka deloval na treh področjih: znanstveno raziskovalni del, delo s podjetji in delo z mladimi. Naslednji korak je bil Laboratorij za tovarne prihodnosti, ki ga je lani otvoril minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Temelji za začetek delovanja novega javnega inštituta so torej narejeni. Na voljo je ekipa kompetentnih strokovnjakov in oprema, poteka tudi sodelovanje z gospodarstvom ter z izobraževalnimi institucijami, kupljeno je tudi zemljišče, na katerem bi svoje prostore dobil nov inštitut. JRZ Rudolfovo bo tako lahko nadaljeval začrtano pot in izrazito nadgradil delo CRRI ter Laboratorija za tovarne prihodnosti, ki delujeta pod okriljem RC Novo mesto, posameznih dejavnosti Fakultete za informacijske študije ter digitalnega stičišča SRC EDIH v nastajanju. Povezoval bo znanstvene, tehnološke in razvojne potenciale v regiji in širše, izrazito usmerjen bo v tehnološka področja in bo kot tak naslavljal aktualne družbene izzive. Bližina JRZ Rudolfovo bo omogočala aplikativne raziskave v povezavi s podjetji, s tem bodo podjetja povišala inovacijsko dejavnost, predvsem zaradi povečanja raziskovalnega dela, pilotnih aktivnosti, demonstracijskih dejavnosti in na osnovi uporabe razpoložljive tehnološke infrastrukture.

V Sloveniji trenutno deluje 16 javnih raziskovalnih zavodov (15 v Ljubljani in 1 v Kopru), od katerih je na področju Industrije 4.0 in digitalizacije dejaven le eden, zato je na tem področju še zelo veliko prostora.

JRZ Rudolfovo bo pokrival štiri vsebinske sklope: ključne omogočitvene tehnologije za industrijo 4.0, ključne omogočitvene tehnologije za digitalizacijo in digitalno preobrazbo gospodarstva in lokalnih skupnosti, prenos tehnološkega znanja v poslovno okolje ter krepitev upravljanja intelektualne lastnine in krožno gospodarstvo.

Govorci na novinarski konferenci so si enotni, da je ustanovitev novega, prvega in za zdaj edinega, javnega raziskovalnega zavoda v vzhodni kohezijski regiji smiselna, razvojna in premišljena. Nenazadnje je tudi logična, saj imamo v regiji instaliranih približno četrtino vseh industrijskih robotov v državi.


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi