Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Najbolj nevarna žival v gozdu

Poletje je čas, ko so ljudje veliko v gozdu, zato se pogosteje kot v ostalem letu srečujejo z najnevarnejšo živaljo naših gozdov za človeka. To je klop (Ixodes ricinus). Zaradi bolezni, ki jih klopi prenašajo, zboli v Sloveniji vsako leto nekaj tisoč ljudi.
Klimatska dejavnika, ki klopom najbolj ustrezata, sta vlaga in toplota. Zato jih največkrat srečamo v vlažnih gozdovih z veliko podrasti, najbolj aktivni pa so spomladi in jeseni.

 

Ker je letošnje poletje vlažno, so tudi v teh tednih srečanja s klopi pogosta. Največkrat jih staknejo obiskovalci gozdov, ki se ne držijo uhojenih poti, torej gobarji in drugi nabiralci. Zlasti v sestojih, kjer v žledolomu poškodovani listavci še ležijo nepospravljeni v gozdu, in se je treba kdaj pa kdaj splaziti pod njihovimi krošnjami, so klopi radi v zasedi.

 

Najboljša zaščita pred klopi so primerna (zaprta) oblačila in obutev. Kratke hlače in majica ter sandali niso za v gozd. Dolge hlače, ki jih po možnosti še zataknemo za daljše nogavice in primerna terenska obutev nas ščitijo tako pred mehanskimi poškodbami (zvini, udarci) kot pred ugrizi/piki žuželk in druge gozdne "mrgolazni". K varnosti in zaščiti pripomore tudi srajca /majica z dolgimi rokavi.

 

Po vrnitvi iz narave, zlasti iz gozda se je treba pregledati, oblačila in obitev pa očistiti, da morebitne klope, ki lezejo po nas, odstranimo.

 

Ponavadi mine kar nekaj časa, da se klop lahko prisesa, zato je preventivni pregled uspešna zaščita. Osebni pregled ponovimo pred spanjem.

 

Če se je klop že prisesal, ga je treba najhitreje odstraniti. Najbolje s tanko pinceto tako da ga z njo zagrabimo in potem počasi vlečemo in istočano vrtimo v eno ali drugo smer.

 

Ni vsak klop kužen, je pa to možno, zato previdnost nikoli ni odveč.

Oglejte si tudi