Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

KULTURNO DRUŠTVO NAZARJE

V kulturnem društvu Nazarje deluje več sekcij, kot so mešani pevski zbor, mladinski pevski zbor OŠ Nazarje, galerijska dejavnost, kino sekcija ter glasbena skupina. Članstvo sestavljamo večinoma pevci ter ostali predstavniki sekcij, tako da je trenutno število članov 38. Društvo, oziroma sekcije delujemo na področju Občine Nazarje, včasih pa se udeležimo tudi prireditvam izven domače občine.

Člani KD Nazarje smo meseca aprila izvedli volilni občni zbor, kjer smo izvolili nove člane odbora in vodenja. Za predsednika sem bil izvoljen avtor tega članka in se bom trudil s pomočjo članov upravnega odbora voditi kulturne zadeve naslednja štiri leta.

Dejavnosti in prireditve v obdobju september 2018 – junij 2019:

Kulturno društvo:       1 gledališka predstava

Galerijska dejavnost: 4 razstave

Kino sekcija:              2 kino predstavi

MPZ OŠ Nazarje:      6 nastopov

MePZ KD Nazarje:    10 nastopov

 

Zgodovina pravi, da sta Občina Nazarje in Miren pobrateni zaradi zgodovinskih dogodkov, ki pravijo takole:

Maja leta 1915 se je večina prebivalcev Mirna zaradi vojne izselila v Nazarje v Zgornji Savinjski dolini, kamor so za štiri leta preselili celotno domačo čevljarsko tovarno s stroji in materialom. Ob stoletnici prve svetovne vojne pripravljajo razstavo o Čevljarski zadrugi Miren ter življenju domačinov v begunstvu.

Čevljarska zadruga Miren je bila ustanovljena pred prvo svetovno vojno, leta 1908 in je združila 18 čevljarskih mojstrov s približno 90 pomočniki. Ko je maja leta 1915 vstopila v vojno Italija, se je morala zaradi bližine fronte preseliti.

Stroje, orodje, surovine ter izdelke in polizdelke so odpeljali v Nazarje na Štajersko. Zadruga je organizirala tudi preselitev članov in delavcev z njihovimi družinami vred, skupno več kot 1200 ljudi iz Mirna in Orehovelj.

Zaradi tega smo se pevci MePZ odzvali povabilu pobratene Občine Miren – Kostanjevica in z njihovo vokalno skupino CHORUS 97 izvedli skupni koncert 8. junija 2019. Njihova skupina je pri nas gostovala ob praznovanju 20. letnice našega zbora v letu 2018.
Gostitelji so nam med obiskom pripravili oglede v njihovi občini ter pogostitev po koncertu.

Pevski zbor se vsako leto udeleži tudi srečanja pevskih zborov v Šentvidu pri Stični, kjer se zberejo zbori iz vse Slovenije in zamejstva. Letos je bilo to že 50. srečanje, slavnostni govornik pa je bil predsednik Borut Pahor. Ob jubilejnem taboru smo udeleženci prejeli jubilejno priznanje, naš zbor pa je prijel tudi srebrno priznanje za 20. udeležbo na taboru. Našemu zboru se pridruži nekaj let tudi moški in ženski pevski zbor KD Bočna.

Oglejte si tudi