Na povabilo gospe Polone Kavčič, samostojne svetovalke oddelek za splošne razvojne zadeve Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija d.o.o. Idrija smo se v soboto 6. septembra udeležili 6. festivala Pajtičkafest v Cerknem.
Obiskovalci festivala Pajtička fest so lahko na stojnicah, pri lokalnih ponudnikih okušali in kupili pajtičke različnih okusov, od tradicionalnih slanih do sladkih (na eni od stojnic so jih imeli z devetimi različnimi nadevi) do drugih lokalnih jedi in ostalih dobrot pri različnih ponudnikih.
A Podbreška potica je bila v vseh pogledih posebna in pritegnila je pozornost. Ker smo bili na tem festivalu že tretjič, so jo nekateri vsaj malo že poznali, še bolje pa so jo s predstavitvijo v živo, ko nas je voditeljica povprašala o sestavi, dosežkih na tekmovanjih, o naših mojstricah, ki so imetnice tako prestižnega certifikata, okusu podbreške potice, ki ga daje nadev iz suhih jabolčnih krhljev, ali viljamovk ali kombinacije jabolk s tepkami vsakič znova navduši vsakega, ki jo pokusi.
Ekipa, ki so jo sestavljali Erna Mokorel, Bernarda Mihelič, Daca in Joc Perne, je stojnico na osrednjem trgu v Cerknem s Podbreško potico (pretežno malimi in četrtinke velikih) ) pripravila že ob 10h. Potičke so pošle še pred zaključkom uradnega termina. Očitno naše mojstrice, Veronika Aljančič, Angelca Križaj, Marija Štaut, Katarina Pirih, Bernarda Mihelič in Mari Gortnar res znajo pripraviti vsakič in vedno na novo odlično sladico, ki tako lepo predstavi našo vas in tudi občino Naklo.
Festival je postregel z mnogimi zanimivostmi, med katerimi so izstopale predice, (predle so s iz najrazličnejši materialov, tudi iz pasje dlake - prav ta volna je bila še posebej nežna na otip), tkalka in klekljarice. Dodatno prijetno vzdušje pa je popestrila živa glasba mladih glasbenikov: Nuške Svetičič, Maruše Kejžar in Katje Čufar, Lana Tertineka, Mojce Jeram. A tiste male pajtičke so so se našle na vsaki stojnici.
Pajtičke so pomanjšana oblika prave slane čebulne potice, ki je značilna za Cerkljansko. Slane pajtičke s čebulnim in orehovim nadevom so odličen prigrizek. Teknejo tudi kot priloga k zelenjavnim in mesnim jedem, namesto kruha. V nekaterih gostinskih lokalih na Cerkljanskem slane pajtičke postrežejo tudi poleg aperitiva ob sprejemu gostov.
Na poti tja in nazaj domov smo vsaj od daleč preko čudovitih razgledov, ki so se ta dan ponujali, lahko ugotovili, da je Cerkljansko svojevrstna, mehko gričevnata pokrajina, da je razgibano primorsko zavetje na robu Alp, da je pokrajine gozdov, ki je višje od slovenskega povprečja. Pravijo, da je Cerkljansko je svet davnih spominov, prvobitna in neokrnjena narava, zgodovinski in kulturni spomeniki, čudoviti kraji, raznolika kulinarična ponudba in ZARES PRIJAZNI LJUDJE.



