Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
6°C
NED.
25°C
6°C
Oceni objavo

Subvencionirali bomo male čistilne naprave

Člani in članice Občinskega sveta Občine Mokronog-Trebelno so na včerajšnji 11. redni seji med drugim potrdili subvencioniranje malih čistilnih naprav, spremembo obračuna odvoza odpadkov in odprtje začanega kombiniranega oddelka na Trebelnem.

Občina Mokronog-Trebelno bo subvencionirala izgradnjo malih čistilnih naprav za posamezne hiše ali naselja z manj kot 50 prebivalci, ki niso vključena v območja aglumeracije, kjer bi morala za odvajanje in čiščenje odpadnih vod skrbeti javna služba. Občina bo za posamezno stanovanjsko enoto oziroma večstanovanjsko stavbo namenila 800 evrov, če pa bo mala čistilna naprava čistila več stanovanjskih stavb, je do sredstev upravičena vsaka posamezna stavba, a skupaj ne več od nabavne vrednosti male čistilne naprave brez DDV.

„Glede na razpršen vzorec poselitve, ki je značilen za našo občino, bi bili centralizirani javni sistemi odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda preveliko investicijsko breme in prevelik strošek tekočega vzdrževanja. Zato so male čistilne po mojem osebnem prepričanju boljša rešitev, ki ustrezno dopolnjuje odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih te razpršene poselitve, torej tam, kjer izgradnja skupnih čistilnih naprav s strani države ni določena,“ pojasnjuje župan Občine Mokronog-Trebelno Anton Maver.

Včeraj sprejeti Pravilnik o tarifnem sistemu ravnanja s komunalnimi odpadki v Občini Mokronog-Trebelno predvideva spremembo načina obračuna odvoza komunalnih odpadkov. Po starem pravilniku gospodinjstvo za odvoz plača 4,6391 evra, ne glede na število oseb, novi pravilnik pa predvideva obračun po številu članov gospodinjstva, in sicer 2,1477 evra na osebo, na mestih kjer se izvaja odvoz bioloških odpadkov, pa skupaj z njimi 2,9392 evra na osebo. Cena za kubični meter odpadkov ostaja nespremenjena – 8,5909 evra. Pravilnik bo začel veljati, ko ga sprejmejo vsi štirje občinski sveti občin ustanoviteljic JP Komunala – pred Občino Mokronog-Trebelno sta ga potrdila že občinska sveta občin Trebnje in Mirna.

Sicer pa so člani in članice občinskega sveta potrdili še podaljšanje petega začasnega oddelka vrtca Mokronožci v Mokronogu in odprtje novega, začasnega, kombiniranega oddelka na Trebelnem, s katerim bodo do varstva v domačem kraju prišli predvsem otroci s Trebelnega. V letošnjem šolskem letu je vrtec obiskovalo 95 otrok, od 1. septembra pa bo v Mokronogu poskrbljeno za varstvo 97 otrok, na Trebelnem pa za varstvo 19.

Oglejte si tudi