Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
4°C
JUTRI
25°C
6°C
Oceni objavo

SLOVENIJA SE PREDSTAVI, Stara Fužina, 07.08.2021

Z osrednjimi gosti: Občina Mokronog-Trebelno in notranjske občine Cerknica, Bloke, Loška dolina

Gospa Marija Merlak je po zaključku dogodka napisala:

»Dober večer dragi prijatelji!

Kot sem napovedovala, vam nocoj pošiljam fotografije z včerajšnje prireditve v obliki tržnice Slovenija se predstavi v Stari Fužini v Bohinju. Bilo je nekaj posebnega, saj so se predstavili občina Mokronog - Trebelno in velik del Notranjske.

Pripeljali so se z 2 avtobusi in izstopali prijatelji s cekarji, kolovrati, peharji, poticami, cvičkom, medvedovo opazovalnico, kolesom sreče, ostrnicami in s še mnogo drugimi pripomočki. Tedaj smo vedeli, da se bo naše druženja zares veličastno. Na začetku prireditve smo najprej vse pozdravili, pri tem so nam bili v pomoč, in sicer je iz občine Mokronog - Trebelno gospa Mateja Vrabec, ki je omenila nastopajoče razen vinarjev. Prišli so Ljudski pevci in godci Trebelno, ki so večji del večera tudi igrali, nato so bili z nami tudi rokodelci: na kolovrat je predla Milena Zore, predpražnike je izdelovala Cvetka Mejak, Toni Grabnar je bil piskervez, omela je delal Stane Florjančič, ki ima tudi muzej s kmečkimi, vinogradniškimi in obrtniškimi orodji, pa tudi stare smuči, gramofone, radie, kuhinjsko posodo, star denar, pohištvo, ter vojaške in stare vojaške predmete. Pepi Žagar je navduševala s papirnatimi rožami, peharji pa so bili v rokah Jerneje Metelko. Društvo Sladka Grenčica se je posebej predstavila z domačimi zelišči in nam ponudila v degustacijo izvrstni domači Jagermaister, ki je prejel tudi najvišjo nagrado. Društvo podeželskih žena Tavžentroža se je predstavilo z domačimi izdelki: kruh, potice, piškote mokronoške nogice in domači ocvirki.

V Mokronogu se je jeseni 2001 tudi "rodil" Svetovni festival praženega krompirja, je povedala gospa Mateja Vrabec in predstavila dejavnosti društev v občini. Prav TD Mokronog je 5.9.2015 organiziralo 15. svetovni festival praženega krompirja, ki ga je obiskalo kar 70 pražilskih ekip iz 13 držav.

Velika posebnost sta bili 2 društvi vinarjev, a smo jih poskusili poklicati na oder samostojno, vendar so imeli vseskozi mnogo dela s pokušino vin številnim gostom in jim tudi slikovito opisovali znamenitosti na vinskih poteh, kjer gojijo trte, ki dajejo cviček, avtohtoni posebnež. Vinogradniško društvo Trebelno tudi vzdržuje 27 km dolgo Urbanovo pohodno pot, ki spodbuja razvoj vinogradništva, kletarstva, sadjarstva, ljudske glasbe, pohodništva ter ohranjanja naravne in kulturne dediščine na širšem območju Trebelnega.

Pri 400 let stari kapelici sv. Urbana v Vinskem vrhu (Bogneča vas) od leta 2002 negujejo tudi potomko najstarejše trte na svetu, žametne črnine ali modre kavčine z mariborskega lenta. Društvo vinogradnikov Mokronog je bilo drugo društvo, ki se je predstavilo in je bilo ustanovljeno leta 2008 in tudi oni izobražujejo svoje člane v vinogradništvu ter kletarjenju, da nastane odličen cviček, ki dobiva vse več priznanj tako doma kot v tujini. Na njihovi mizi je bilo moč tudi degustirati modro frankinjo.

V občini Mokronog - Trebelno so organizirane tudi mnoge druge prireditve poleg Festivala praženega krompirja. Tako prirejajo največjo kulturno-turistično prireditev Kresna noč, ki vključuje več kulturnih, športnih in turističnih dogodkov. Trg je okrašen z venci iz kresnic, praproti in drugimi cvetovi iz narave. Za najmlajše vsako leto poskrbi čarodej, zvečer pa je po starem običaju prižig kresa. Seveda popoldne so tudi sejmi, nastopi folklornih skupin in predstavitve lokalnih društev. Tretja sobota v oktobru je tradicionalno rezervirana za pohod po Vorančevi poti, saj je Prežihov Voranc preživel tod nekaj let med vojno.

Ste morda že slišali za Emin čeveljček o katerem je pisal g. Stane Peček v knjigi Zgodbe mokronoge. Povzetek je nekako takole: narejen je iz belega usnja, dolg 20 cm in največ 6,5 pol cm visok, z dvema opetnikoma, ki sta ravno tako oblečena v belo usnje, okrašeno z vtisnjenimi ornamenti. Repliko Eminega čeveljca bodo sedaj postavili v tej občini na takšno mesto, da bo na ogled popotnikom in bo postal ena od znamenitosti tega kraja.

Že dolgoletni župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver ima občutek za vsakega občana, zato mu ni bilo težko napolniti avtobusa s predstavniki društev in dejavnosti v občini.

Drugi avtobus, ki je prišel iz Notranjske, je napolnil direktor Javnega zavoda za kulturo, turizem in medgeneracijsko sodelovanje Zdenko Truden. Društvo Žena in deklet na podeželju Ostrnice Loška Dolina je predstavilo mnogo svojih tradicionalnih jedi, med njimi znamenito kavro (koleraba, krompir in fižol ) in prav kmalu jo je zmanjkalo.

Obiskovalce so zanimale tudi ostrnice, ki so posebnost tega dela Notranjske. Notranjsko okuševalnico z divjimi zelišči sta predstavljala Lili Mahne in Marko Cvetko. Miha Jernejčič, ki je tudi organizator pustnega karnevala in hkrati predstavnik Notranjskega parka, je bil vseskozi pri kolesu sreče in ljudem delil srečo s povabili na oglede po čudoviti Notranjski regiji. Zraven je bila tudi "grofica Greta", ki si je za vsakogar vzela čas za pogovor. Pevska skupina Jezerci je z velikim žarom zapela ljudske pesmi in očarala tudi z izvrstno oblačilno kulturo oblačenja. Plesna skupina Frajle je bila v novih zelo lepih oblekah in na svojevrsten način plesala in navduševala vsakogar, ki ima pogum, da bi zaplesal tudi v zrelejših letih.

Posebnost Notranjske so tudi živali, ki jih je pri njih veliko od medveda, risa, volka in drugih. Sam direktor in tudi spremljevalec grofice nas je povabil na opazovalnico medveda, kar smo vsi z zanimanjem sprejeli.

Po posameznih predstavitvah občine Mokronog-Trebelno in Notranjske je sledilo izmenjevanje daril in poseben sprejem župana Bohinja Jožeta Sodja.

Dogodek je potekal v zelo prisrčnem vzdušju, z veliko mero medsebojne vedoželjnosti, spoštovanja in ob kovanju skupnih načrtov. Izredno smo bili vsi veseli, da si je prav župan Bohinja vzel čas kar cel večer.

Sinoči so bili na tem dogodku seveda tudi vsi drugi, ki sicer prihajajo vsako soboto in sicer: Čebelarstvo Košale, Oljarna Kolarič, Hiša vin Kokol, Hribar Marko s kozjimi siri, Mojca Kržišnik s konopljinimi izdelki, Branka Markelj z maminim kotičkom, Anže Pirnat z mlečnimi izdelki na grški način, Lidija Slatinšek s čudovitimi mehkimi igračkami, Suzana Zupanc s toplimi copatami, Jože Vrhunc z odlično pripravo za odstranjevanje plevela in Tomaž Jeraj skupaj z Nado Bučar, ki sta pripravljala enkraten šmorn. Prvič je bila med nami Anemarie Laureni z odličnimi izdelki z usnja.

Ponovno so prišle mojstrice peke Podbreške potice nad katerimi smo bili prav vsi močno navdušeni.

Bohinjci so pa tisti, ki se z vsemi odlično razumejo in tvorijo odlične harmonične odnose. Med nami je bila Marija Žvan, Monika Ravnik in gospa Gartner, ki sicer vsaka predstavlja svojo kmetijo.

Na koncu lahko rečem le to, da smo skupaj naredili prečudovit večer in hkrati upoštevali vsa pravila varnosti, ki jih predpisuje NIJZ.

Iskrena zahvala vsem, ki ste pomagali ustvarjati harmonijo med vsemi, saj prava moč je v človeku je le takrat, ko stopi skupaj veselje, delavnost in zanimanje drug za drugega. Želim vam veliko zdravja, mladostne svežine in takšnih uspehov, ki si jih sami želite.

S hvaležnostjo, da smo lahko skupaj gradili prijateljstvo vam pošiljam velik zračni objem. Marija.«

Oglejte si tudi