Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
12°C
-1°C
Oceni objavo

Vseslovensko petje s srci

Želim vas seznaniti s projektom «Vseslovensko petje s srci». To je dogodek, ki smo ga uspešno organizirali v lanskem letu in želimo z njim nadaljevati v prihodnje.
Namen dogodka »Vseslovensko petje s srci« je združiti državljane in državljanke Republike Slovenije, Slovence in Slovenke v sosednjih državah in po vsem svetu v skupnem prepevanju slovenskih pesmi kot poklon sebi, slovenskemu jeziku, kulturi in državi.
KDAJ?
23. aprila 2019 med 10. in 11. uro po lokalnem času.
ZA KAJ GRE?
Preprosto za petje. Vse, kar potrebujete je glas in dobra volja. Lahko pojete sami ali se dobite skupaj s prijatelji in znanci in zapojete skupaj. Zato da se ljudje povežemo in da se ustvarita boljše vzdušje in energija. Naredite si svoj lasten izbor slovenskih pesmi. Lahko si pomagate s pesmimi, ki jih najdete na YouTube kanalu z naslovom Vseslovensko petje s srci. Naj bodo pesmi, ki nas radostijo in navdihujejo s pozitivnostjo in lepimi občutki.
Na javnih prostorih se poje slovenska ljudska pesem (prilagam seznam najbolj poznanih ljudskih pesmi po izboru gospe Dušice Kunaver ter spletne strani: www.besedilo.si za hitrejši in lažji izbor glasbe). Doma in na delovnih mestih pa tiste, ki so nam najbolj pri srcu. Petje naj bo nalezljivo kot pristni smeh.
Oddaja Dobro jutro bo pripravila program v času dogodka.
Na Facebook strani z istim naslovom lahko več preberete o dogodku in ga delite med svoje prijatelje.
KDO BO PREPEVAL IN KJE?
Vsi. Kdorkoli ? z vrhunsko glasbeno izobrazbo ali brez posluha in to kjerkoli. Prepevali bodo otroci v razredih vrtcev in šol, zaposleni na delovnih mestih, upokojenci v domovih za ostarele, dobrovoljneži na cesti, sprehajalci psov v parku, prepevamo lahko doma ...
Domovi za upokojence se lahko lokalno povežete s šolo ali vrtci in skupaj naredite medgeneracijsko izmenjavo s prepevanjem pesmi in s starimi šegami in navadami, da se prenesejo na mladi rod. Lahko ste ustvarjalni po svojih zmožnostih, pomembno je da se imamo skupaj lepo.
Ne gre za množično prireditev, temveč za majhen dogodek velikih, pomembnih razsežnosti v različnih krajih po Sloveniji.
ZAKAJ DOGODEK?
Ideja za dogodek izhaja iz prepričanja, da lahko vsak naredi nekaj dobrega zase in za celotno družbo, da nam bi šlo bolje.
Danes ko sodobna globalna družba teži k odtujitvi posameznika od domače skupnosti, je še toliko bolj pomembno, da se vsak posameznik zaveda odgovornosti, da je potrebno nekaj spremeniti in narediti za nas in za naslednje rodove (da lahko vsak prispeva k skupnim vrednotam, kot so jezik, kultura, tradicija).
Ko pojemo, dihamo globlje, odprejo se naša srca, postanemo bolj dojemljivi za pozitivnost, povezanost, sočutje, sodelovanje. Petje vpliva na spremembo zavesti in nas harmonizira.
Slovenci imamo največ zborov na kvadratni meter na svetu, zato je lahko skupno prepevanje tisto, ki nas najlažje znova poveže in s katerim se lahko poistovetimo.
Vljudno vabljeni k poročanju in prepevanju. Dobrodošli so tudi posnetki ali slike vaših aktivnosti, ki jih lahko kasneje objavite na Facebook strani Vseslovensko petje s srci.
Še nekaj informacij letošnjega primera dobre prakse.
Občina Ravne na Koroškem je s sodelovanjem TIC-a in JSKD-a pritegnila k sodelovanju več kot 300 pevcev različnih generacij. Zapeli bodo na trgu, otroci v vrtcih in šolah pa bodo prepevali v razredih.
Dogodek med drugimi podpirata tudi g. Peter Amalietti, glasbenik, skladatelj, sociolog, pisatelj in ga. Dušica Kunaver, samostojna kulturna publicistka.
S srčnimi pozdravi,
Matea Brečko
Gsm: 040 974 254
Email: vseslovenskopetje@gmail.com
FB https://www.facebook.com/events/588049501673382/

Oglejte si tudi