Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Mislinja
DANES
20°C
9°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Poskrbimo za naše možgane, poskrbimo za naše zdravje

Tretji teden marca posvečamo enemu najbolj zanimivih organov v našem telesu. Gre za organ, ki ga sestavlja  približno sto milijard živčnih celic, za svoje delovanje pa porabi petino kisika, ki je na voljo telesu. Čeprav zavzema le petdesetino skupne telesne mase, življenje brez njega sploh ne bi bilo mogoče!Seveda govorimo o možganih. Možgani so del našega osrednjega živčnega sistema, ki so kljub svoji majhnosti zelo kompleksni in nenehno izvajajo številne zahtevne naloge. Možgani nam pomagajo pri zaznavanju zunanjega sveta – omogočajo nam na primer, da lahko slišimo in prepoznamo svojo najljubšo pesem, okušamo in vonjamo različne jedi ter vidimo barve in predmete. Možgani nam pomagajo tudi pri tem, da na ulici prepoznamo prijatelja ali znanca, da se lahko z njim pogovarjamo o tem, kaj smo počeli včeraj ali kje smo preživeli poletne počitnice, kam smo namenjeni ter kako bomo pripravili današnje kosilo. Ko končamo naš pogovor, so možgani tisti, ki nas opomnijo, da ne zdrvimo brezglavo čez cesto. Možgani nam pomagajo pri varovanju tudi pred drugimi nevarnostmi in nam pomagajo, da se v svetu kar najbolje znajdemo. Vse te in še številne druge naloge opravljajo ves čas, tudi takrat, ko na to sploh nismo pozorni – ko dihamo ali nam bije srce, denimo.Zdravi možgani nam torej omogočajo kakovostno življenje. A zaradi številnih sprememb, ki smo jim priča v sodobnem svetu, Svetovna zdravstvena organizacija napoveduje vse več bolezni možganov in motenj v njihovem delovanju. Slednje, ki se kažejo kot različne nevrološke ali psihiatrične bolezni (npr. demenca, možganska kap, epilepsija ali depresija), postajajo veliko breme tako za posameznike, njihove svojce kot celotno družbo. Pri nas so tudi najpomembnejši zdravstveni problem (1).

 

Kaj lahko storimo?

Da bi naši možgani čim dlje delovali čim učinkoviteje, je potrebno, da jim namenjamo zadostno skrb. Kaj lahko storimo? Velik del odgovora na to vprašanje se skriva v zdravem življenjskem slogu, ki ga spodbujamo tudi v Centru za krepitev zdravja.

Dobro je, da skrb posvečamo tako našemu fizičnemu kot duševnemu dobremu počutju. Tukaj je nekaj napotkov (2):

  • Za nemoteno delovanje možganov je zelo pomembno spanje. To mora biti redno, dovolj dolgo in kakovostno, da pozitivno vpliva na številne procese, ki se dogajajo v možganih. Spanje možganom omogoča tudi počitek in utrjevanje spomina, poleg tega pa se lahko s primernim spanjem zmanjšamo tudi možnost za pojav nekaterih bolezni ali zapletov. Količina spanja, ki jo potrebujemo, je odvisna od številnih dejavnikov, v povprečju pa si za spanje vsako noč vzemimo sedem ur.
  • Veliko lahko za možgane naredimo tudi s telesno dejavnostjo. Ta je pomembna za prekrvavljenost možganov, zdravo delovanje možganskih celic in krepitev povezav med njimi. S telesno dejavnostjo krepimo tudi naše dobro počutje in telesno zdravje ter, podobno kot s spanjem, preprečujemo nastanek številnih bolezni. Odrasli bodimo aktivni vsaj pol ure na dan, otroci pa naj se gibajo eno uro dnevno. Izberimo aktivnost, ki nam odgovarja.
  • Pozabiti ne smemo niti na zdravo prehrano. Jejmo raznoliko in sezonsko hrano, na jedilnik pa vključimo vse skupine živil. Še posebej bodimo pozorni na zadosten vnos omega-3 maščobnih kislin (npr. v ribjem olju ali oreščkih). Skrbite za redne obroke in uživajte zajtrk, zasnovan na osnovi polnozrnatih žitaric in kakovostnih beljakovin in kakovostnih maščob. Pijmo veliko vode in se izogibajmo sladkorjem.
  • Vzemimo si čas zase. Počnimo stvari, v katerih uživamo in s katerimi lahko ''razmigamo'' možgane – posvetimo se družabnim aktivnostim, pogovorom in debatam, igrajmo družabne igre, pletimo ali kvačkajmo, udeležimo se kakšnega tečaja ali se učimo novega jezika, plešimo, barvajmo, sodelujmo pri gledaliških predstavah ali koncertih, vrtnarimo ali poglejmo kakšno oddajo. Delovanje možganov spodbujamo tudi z različnimi aktivnostmi, kot so reševanje križank, sudokujev, rebusov in logičnih ugank. Sprostimo se in razbremenimo.

S pozitivnimi spremembami lahko osvojimo in krepimo zdrave navade. Poleg dobrega telesnega in duševnega počutja bomo tako dobro poskrbeli tudi za delovanje tako zahtevnih, a čudovitih možganov.

Pri tem smo vam lahko v spodbudo in pomoč tudi na Centru za krepitev zdravja, kjer se lahko brezplačno udeležite različnih delavnic za krepitev fizičnega in duševnega zdravja, npr.:

  • Zdrav življenjski slog
  • Dejavnik tveganja
  • Zvišane maščobe v krvi
  • Zvišan krvni sladkor
  • Sladkorna bolezen tipa 2
  • Zdrava prehrana
  • Zdravo hujšanje
  • Pomoč pri opuščanju kajenja

 

  • Ali sem fit?
  • Gibam se
  • Tehnike sproščanja
  • Podpora pri spoprijemanju s stresom
  • Podpora pri spoprijemanju z depresijo
  • Podpora pri spoprijemanju s tesnobo
  • Podrobnosti o teh in ostalih delavnicah, ki potekajo v našem centru, najdete tudi na naši spletni strani https://krepimozdravje.si/ (pod zavihkom ''Delavnice in termini'').

 

VABLJENI!

***

Literatura:

1 Manifest za možgane. Pridobljeno 5. 3. 2019 z naslova: http://zamozgane.si/manifest

2 Skrb za možgane. Pridobljeno 5. 3. 2019 z naslova  http://zamozgane.si/skrb-za-mozgane

 

Več informacij in nasvetov v slovenskem jeziku je dostopno tudi na spodnjih naslovih:

www.zamozgane.si

www.sinapsa.org  

Pripravila: Mojca Šipek iz CKZ Slovenj Gradec

Oglejte si tudi