Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

PROSLAVA NA ČRNEM VRHU

OBELEŽITEV JUBILEJEV PD MISLINJA

V soboto, 9. oktobra 2021, je Planinsko društvo Mislinja na Črnem vrhu pripravilo svečanost, na kateri je obeležilo tri okrogle jubileje. Poleg planincev in pohodnikov so se svečanosti udeležili tudi: ljubljanski nadškof metropolit monsinjor Stanislav Zore, podžupan občine Mislinja, Jaka Šilak, član UO PZS in predsednik MDO PD Koroške, Mirko Tovšak, ter delegacija Planinskega društva Žeželj iz Kragujevca. Kljub zelo neprijaznemu vremenu se je prireditve udeležilo kar lepo število planincev in pohodnikov.

Svečanost so pričeli pevci ljudske skupine Miklavž. Nato je predsednik PD Mislinja prisotnim predstavil vse jubileje, ki jih praznujemo ob tokratni slovesnosti. Letos namreč mineva 30 let od trenutka, ko je bila 6. oktobra 1991 svečana otvoritev in posvetitev obeležja na najvišjem vrhu Pohorja, Črnem vrhu. Predlog za postavitev obeležja je na organe društva podal naš član in župnik, Tine Tajnik, ki je tudi prevzel nase nalogo, da to idejo izpelje. Po vseh pridobljenih dovoljenjih in soglasjih je k sodelovanju povabil našega člana, dr. Lojzeta Pogorevca, ki se je do takrat že večkrat izkazal kot dober oblikovalec najrazličnejših skulptur. Po temeljitih pogovorih in predlogih je izdelal načrt in se lotil izdelave znamenja, v katerega je na umetniški način združil naravne, nabožne in planinske simbole.

V letošnjem letu mineva tudi 10 let, ko je bil 27. februarja 2011 v Kragujevcu na podlagi sprejetih sklepov upravnih odborov PD Mislinja in PD Žeželj podpisan Protokol o prijateljstvu in medsebojnem sodelovanju, ali kot ga radi poimenujemo:  Pobratenje med društvoma. Ideja o tem je padla na pohodu na Triglav leta 2010, ko je naš pokojni član Vlado Grah našemu društvu dal pobudo, da bi skupino planincev iz planinskega društva iz Kragujevca spremljali na Triglav. Že med samim pohodom so se rodila nova prijateljstva, kar je preraslo v idejo o pobratenju, ki smo jo v teh desetih letih še kako dobro gojili v praksi.

Prav tako proslavljamo 5. obletnico od blagoslova in slavnostne otvoritve škorjanke 2. oktobra 2016. Med pohodniki je zelo dobro sprejeta, saj poleg spomina na oglarjenje na Pohorju ponuja vsem obiskovalcem možnost krajšega počitka ali pa kot zavetišče v primeru slabega vremena.

Prisotne je nato pozdravil podžupan občine Mislinja in med drugim omenil aktivnosti in prispevek planinskega društva pri prepoznavnosti občine Mislinja tako v naši domovini kot tudi širše.

Član UO PZS in predsednik MDO PD Koroške, Mirko Tovšak, je orisal delo planincev pri postavitvi znamenja, saj je bil takrat predsednik PD. Prav tako je obrazložil, kako je prišlo do podpisa Listine o prijateljstvu in sodelovanju s PD Žeželj, ker je bil kot predsednik PD podpisnik Listine v Kragujevcu leta 2011.

Vodja delegacije PD Žeželj iz Kragujevca, Zoran Kostadinovič, se je uvodoma zahvalil za povabilo, v nadaljevanju pa opisal plodno sodelovanje med društvoma v preteklih desetih letih in si želi še nadaljnjega sodelovanja.

Nato je sledila tradicionalna planinska zahvalna maša, ki jo vsako leto pripravi PD Mislinja. Letos jo je daroval ljubljanski nadškof metropolit monsinjor, Stanislav Zore.

Po zaključku so planinci PD Mislinja pripravili za vse obiskovalce manjšo pogostitev s prigrizki in pecivom, ki so ga pripravile članice društva. V hladnem in neprijaznem vremenu pa sta se prilegla tudi čaj in zakuhano vino.

Oglejte si tudi