Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
0°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

Obisk pobratenih planincev PD Žeželj Kragujevac

Planinsko društvo Mislinja se je leta 2011 pobratilo s Planinskim društvo "Žeželj" iz Kragujevca. Sklep o pobratenju je bil sprejet na seji UO društva 25. 1. 2011, nekaj tednov za tem pa sta takratna predsednika društev v planinskem domu na Ađinim livadama nad Kragujevcem podpisala svečano listino o pobratenju. Sodelovanje društev se je iz leta v leto krepilo z medsebojno izmenjavo pohodov planincev v Srbiji in Sloveniji. Zadnji vikend nas je obiskala skupina njihovih planincev. Skupaj smo se podali na Matjažev pohod na Peco, naslednji dan pa še na Črni vrh na Pohorju.
Kragujevški planinci so prispeli v Mislinjo že v petek, nato pa so se po krajšem postanku v Mislinji namestili v Hostelu v Slovenj Gradcu.

Sobota je bila namenjena skupnemu pohodu planincev domačega društva in njihove skupine na tradiciobnalnem Matjaževem pohodu na Peco.

Kar lepo število naših planincev se je pridružilo Kraguljevčanom, tako da smo skupaj preživeli čudoviti dan v zimski idili na pobočjih Pece. Še posebej je bil idiličen pohod od planinskega doma proti vrhu Pece, saj so bila drevesa obdana z ivjem, iznad meglenega pokrivala doline pa so štrleli bližnji vrhovi Kamniških Alp, Uršlje gore, Raduhe, na avstrijski strani pa v smeri Svinjške planine proti Avstrijskim pogorjem Alp.

Na planinski koči, kjer so se zbrali tudi drugi planinci Matjaževega pohoda, je bilo veselo. Tu si lahko srečal domala vsakogar, ki ga sicer lahko srečaš tudi  na drugih pogorjih širom Slovenije. Prijateljski stisk roke in medsebojno pozdravljanje je že stalnica pri takšnih srečanjih planincev. 

V nedeljo smo planince iz Šumadije popeljali še na Črni vrh na Pohorju. Tega dne nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno. Megla je segala vse do vrha najvišje vzpetine Pohorja, zato smo se kaj kmalu vrnili po steptani tekaški progi nazaj do Grmovškovega doma, od tam pa z avtomobili v Mislinjo. V gostišču Vagon smo imeli še krajše druženje s svojimi srbskimi prijatelji, nakar so te ti v popoldanskih urah vrnili nazaj v Kragujevac.


5. marca letos bodo planinci našega pobratenega društva iz Kragujevca praznovali 25. letnico svojega delovanja. Vsekakor jim bomo ob tej priliki čestitali za uspešno delo in dobro sodelovanje z našim društvom.

Oglejte si tudi