Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

OB MUČKI BISTRICI DO VASICE SOBOTH (SOBOTA)

Ob Mučki Bistrici do vasice Soboth (Sobota) na Golici

 

Na prvi pomladni dan v torek, 21.marca, smo se planinci PD Mislinja v sodelovanju z DU Mislinja odpravili na pohod na Golico v Avstrijo.

Naš organizator in vodnik Peter Zupanc in planinska vodnica PD Bricnik Muta Vlasta Senica sta nas vodila na krožnem planinskem pohodu, ki je imel začetek in zaključek pri bivši mejni karavli ob Mučki Bistrici v Bistriškem jarku. Povzpeli smo se do vasi Soboth (Sobota) v Avstriji. Sprva predvidena pot do jezera, skozi katerega teče Mučka Bistrica, je bila tokrat še neprehodna zaradi ujm letošnje zime.

Skupina 24 planincev, ki je tokrat izjemoma ostala brez jutranje kavice, je v sončnem jutru hodila in se postopoma vzpenjala po dolini Mučke Bistrice, kjer prevladujejo strma, gozdnata pobočja, razrezana z ozkimi grapami. Sicer je Mučka Bistrica levi pritok Drave iz zahodnoštajerskega hribovja v Avstriji in iz srednjega dela Kozjaka. Izvira na južnem pobočju vrha Kleinalpl (1759 m) na južnem delu Golice in teče do zajezitvenega jezera Soboth (Sobota). Tok nato nadaljuje pod pregrado po gozdnati dolini do avstrijsko-slovenske meje in naprej še po globoki dolini Bistriški jarek skozi Muto do izliva v Dravo.

Mučka Bistrica je izrazit hudournik. Bučno šumenje vode in pomladansko ptičje petje sta nas spremljala ves čas pohoda. Planinska pot vzpona je bila po izgledu in mehkosti tal bolj podobna travniški kot gozdni poti. Podrta debla dreves in odlomljeni vrhovi smrek, ki jih je na našo pot namestil zimski veter, so mestoma dodali tudi prijeten vonj sveže smrekove smole.

V eni izmed strmejših grap smo si lahko ogledali Marijino obeležje kot posvetilo zahvale za srečno prečenje hudourniške vode.

Vasica Soboth (Sobota), naš cilj pohoda, je prava pravljična vasica s 319 prebivalci in jo imenujejo tudi Pohodniška vas Soboth. V centru vasi so lepo urejene stare hiše, cerkev, stara šola in stare lipe. V njeni okolici so označene mnoge pohodniške poti. Da je vasica res pohodniška vas, nakazujejo tudi pohodni čevlji, ki se v vasi prikažejo v različnih oblikah. Na ogrodju lepe razgledne točke na primer visi veliko čevljev. V strogem centru pa se nahaja velik lesen čevelj, v katerega je zlezel tudi naš planinec Janez. Ob velikem čevlju je začetek Metuljčkove pohodne poti za otroke. V sklopu te poti smo tudi mi v mimohodu pihali v velike rogove in prehodili zanimive kratke tunele.

Pri povratku smo nekaj deset metrov hodili še po marčevskem južnem snegu in si drznili oblikovati nekaj kep. Spust po travnikih in pašnikih ni bil vedno dobro markiran, zato smo se povsem prepustili vodenju naše vodnice Vlaste. Po šestih urah pohoda smo se postopoma spustili vse do Mučke Bistrice ob bivši karavli, kjer sta nas pričakala kombija.

Vodnica Vlasta nas je peljala še do ekološke kapelice v Bistriškem jarku, ki je bila postavljena v času izgradnje jezu z upanjem, da poplavna nevarnost zaradi jezu ne okrne kakovosti življenja domačinov Bistriškega jarka in celotne Mute.

Sončen pomladni dan in zelo dobro pripravljen planinski pohod, ki nam je postregel s čudovitimi razgledi in novimi znanji, sta bila razloga, da je tudi tokrat naša skupina planincev Petru glasno povedala, da se vsekakor udeleži naslednjih pohodov. Peter je ves čas pohoda tudi skrbno fotografiral.

Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi