Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

IZLET PO GOZDNO-TURISTIČNI POTI PLEŠIVEC

Po dolgem času smo se ponovno podali v planine. Tokrat smo se odločili, da bomo prehodili gozdno-turistično pot Plešivec, ki sta jo začrtala Zavod za gozdove Slovenije, krajevna enota Slovenj Gradec in Turistično društvo Slovenj Gradec.

S pohodom smo pričeli pri gostilni Suhadolnik v Suhem Dolu. Po prvih treh kilometrih hoje po najslikovitejši soteski na Koroškem, imenovani Kaštel, smo prispeli do idilične doline, kjer smo si pri Plešivškem mlinu privoščili krajši počitek. Pot smo nadaljevali proti Plešivškemu dvoru.To so ostanki mogočnih veleposestniških poslopij, ki so preurejeni v vikende in mladinski dom.

Naslednji počitek in malico smo si privoščili pri kmetiji Verneršek. Vernerica je bila tudi najvišja točka našega pohoda na nadmorski višini 1100 m.

Po precej strmi poti skozi bukove in smrekove gozdove smo se spustili do podgorske lovske koče in potem mimo kmetije Potočnik, ki naj bi bila domačija starih staršev Hermana Potočnika (Nordunga), prvega snovalca vesoljskih poletov, in se vrnili nazaj do izhodišča pri gostilni Suhadolnik.

Tu smo si privoščili zasluženo malico. Ob dobro pripravljeni hrani smo še obudili lepe trenutke, ki smo jih preživeli ob poti.

Po zaslugi snovalcev smo lahko med potjo občudovali in spoznavali planinsko naravo, živali ki tam živijo, gozdne in druge rastlinske vrste in idilične kotičke tega deviškega okolja.

Na koncu smo se poslovili z željo, da se naslednji mesec ponovno vidimo.

 

Vodnik: Peter Zupanc

 

 

 

Oglejte si tudi