Logo MojaObčina.si

Mislinja

DANES
22°C
8°C
JUTRI
23°C
9°C
Deli
1659

Državno prvenstvo atletov paraplegikov

Za nami je že 48. tekmovanje v spomin na pionirja slovenskega invalidskega športa prof. Bojana Hrovatina, ki z mednarodno udeležbo dobiva vse večje razsežnosti.

Slovenskim atletom paraplegikom, ki so se pomerili na 26. državnem prvenstvu, so se 9. septembra 2017 na Atletskem stadionu v Slovenj Gradcu pridružili tudi atleti iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine Srbije, Črne Gore in Makedonije.

Največje atletsko tekmovanje paraplegikov je v organizaciji Zveze paraplegikov in Zveze za šport invalidov Slovenije ter pokroviteljstvom Mestne občine Slovenj Gradec odlično pripravilo Društvo paraplegikov Koroške.

Nastopilo je 74 atletinj in atletov iz pokrajinski društev Zveze in omenjenih držav. Za pravilen in nemoten potek tekmovanja je pod vodstvom Majde Areh Novak skrbelo 18 sodnikov iz Združenja atletskih sodnikov Slovenije.

Po pozdravnih nagovorih predsednika društva gostiteljev DP Koroške Damjana Hovnika, predstavnika ZŠIS-POK Primoža Jeraliča in predsednika Zveze paraplegikov Slovenije Daneta Kastelica, je uvod v atletske boje naznanila Zdravljica.

Atleti so se najprej pomerili v trobojih (met kopja, diska/kija in suvanje krogle). Športniki paraplegiki so za doseganje boljših rezultatov uporabljali posebne tekmovalne stole, ki so nekoliko višji od vozičkov.

Tudi letošnje tekmovanje je potekalo na šestih tekmovališčih hkrati, tekmovalci pa s presedanjem niso izgubljali časa. Menjavali so le orodja. Pri metih so imeli na voljo en poizkusni met in šest metov v konkurenci, sodniki pa so na tekmovalni list vpisali najboljši izmerjen rezultat. Glede na višino poškodbe atleti v trobojih tekmujejo v skupinah F51 - F57, v vožnjah pa v skupinah T51 - T54. Skupine kjer je nastopalo manjše število tekmovalcev so združili v eno skupino.

Po trobojih v metih so atleti nastopili v hitrostnih vožnjah na 100, 200 in 400 metrov s specialnimi vozički, na memorialni vožnji na 100 metrov s standardnimi vozički posvečeni prof. Bojanu Hrovatinu in vožnji na 800 metrov, ki jo posvečamo našemu velikemu prijatelju in športnemu novinarju Henriku Übeleisu.

Ekipe držav nekdanje Jugoslavije so se pomerile tudi na meddržavnem tekmovanju v četveroboju. Za uvrstitve so šteli najboljši rezultati štirih tekmovalcev iz štirih disciplin: met kopja in diska, suvanje krogle in vožnja na 100 metrov. Največ točk je osvojila ekipa Slovenije (7.854,47), pokal za drugo mesto je osvojila Črna Gora (6.687,414), za tretje pa Srbija (5.988,94). Četrta je bila Makedonija (5.571,57), peta BiH (4.324,52) s tremi tekmovalci, šesta pa Hrvaška (1.664,54) kjer je nastopila samo ena atletinja.

Za vnos podatkov in računalniški izračun sta skrbela Marina Hudej in vodja tekmovanja Janez Hudej.

Korošci so se zopet izkazali:

troboj meti (moški)
1. mesto (skupina F51) – Erjavec Branko
3. mesto (skupina F52,53) – Grilc Zdravko
1. mesto (skupina F55,56) – Rek Damjan

troboj vožnje (skupine F51 - F54)
(moški)
2. mesto Žibert Boris
3. mesto Mitja Breg

100m vožnje
(ženske)
3. mesto – Gornik Ivana

800m vožnje
(moški)
1. mesto – Žibert Boris
3. mesto Mitja Breg

Ob razglasitvi rezultatov se je športnikom za nastope in športno tekmovanje zahvalil vodja športa pri Zvezi paraplegikov Slovenije Gregor Gračner, nagovoril pa jih je tudi župan Mestne občine Slovenj Gradec Andrej Čas. Dobrodošlico je zaželel vsem tekmovalcem, še posebej pa atletom iz držav nekdanje Jugoslavije. Čestital jim je za dosežene rezultate, nato pa s predsednikom Zveze Danetom Kastelicem podelil pokale in medalje.

Goste iz drugih držav smo namestili v Hostlu Slovenj Gradec ter pogostili v gostilni Murko in v društvenih prostorih. Bilo je to res enkratno druženje.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi