Logo MojaObčina.si
DANES
1°C
-3°C
JUTRI
6°C
-2°C
Oceni objavo

DAN SLOVENSKIH PLANINCEV NA KALU

Dan slovenskih planincev 2023 na Kalu

 

Planinci PD Mislinja smo se v soboto, 10. junija 2023, udeležili Dneva slovenskih planincev 2023 na Kalu.

Planinska zveza Slovenije je za organizacijo Dneva slovenskih planincev letos izbrala PD Hrastnik, ki je v sodelovanju z Meddruštvenim odborom planinskih društev Zasavje in Občino Hrastnik izvedlo vseslovensko srečanje planincev in hkrati praznovalo tudi sledeče planinsko pomembne jubileje: Dan Zasavske planinske poti ter 75 let delovanja društva in njegovega  Planinskega doma na Kalu.

Na pohod in na srečanje smo se planinci PD Mislinja odpeljali s skupnim avtobusom planincev Koroške skozi Velenje, Celje, Laško in v Zasavje do zbirališča pohodnikov v Hrastniku.

Vodenje pohodov so prevzeli vodniki in pomočniki PD Hrastnik. Izbrali smo lahko med dvema verzijama pohoda:

1. pot: Hrastnik-Klobuk-smučišče Rajska dolina-Planinski dom na Kalu, ki je bila kategorizirana kot lahka označena pot, vendar mestoma strma ali

2. pot: Hrastnik-Boben-Ravne-smučišče Rajska dolina-Planinski dom na Kalu, ki je bila prav tako kategorizirana kot lahka označena pot, vendar položnejša.

V slabih treh urah smo se planinci obeh pohodov združili pri planinskem domu. Hrastnik je kraj v dolini ob reki Savi in prepoznali smo, da ni položne poti do Planinskega doma na Kalu, ker je geografsko ne more biti in izraz »mestoma strmo« smo lahko v mislih in besedah razširili tudi na drugi »položnejši« pohod.

Dan slovenskih planincev na travniku ob planinskem domu je bil vzorno organiziran s predstavitvijo tako turizma, ribištva, domačih dobrot, konjenice policije, gozdarstva kot tudi drugih družbeno nepogrešljivih dejavnosti. Planinska zveza nam je omogočila nekaj nakupov  ter obsežno razstavo slovenskega planinstva na panojih. 

Praporščaki planinskih društev, planinska himna, nagovori predsednika PD Hrastnik, predsednika PZS in župana Občine Hrastnik so bili ob našem planinskem praznovanju vzpodbuden pozdrav, ki mu je sledilo neformalno planinsko druženje z mnogimi dolgoletnimi planinskimi prijatelji. Ob poslušanju zelo znanih in atraktivnih skladb ansambla Orleki je bilo kar težko zapustiti tokratno prizorišče Dneva slovenskih planincev, ki je minil brez obljubljenega dežja in brez prehudo vročega sonca.

Peter je tudi tokrat skrbno fotografiral dogajanje na pohodu in predvsem druženje pri Planinskem domu na Kalu.

Pripravila : Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi